Íme a hatásos ellenszere a mellrák kiújulásának

Az emlő ductusaiból eredő rosszindulatú daganat műtéti eltávolítását követően alkalmazott sugárkezelés legalább 15 évig véd a betegség kiújulása ellen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 23. bencze.aron

Az emlő ductusaiból eredő rosszindulatú daganat műtéti eltávolítását követően alkalmazott sugárkezelés legalább 15 évig véd a betegség kiújulása ellen.


A műtéti beavatkozás után végzett sugárterápia emellett 50 százalékkal csökkenti az esélyét annak, hogy lokális kiújulás alakuljon ki, azaz ugyanabban az emlőben újra megjelenjen a rák – emelték ki a holland rákintézet (Netherlands Cancer Institute) Mila Donker vezette kutatói a Bécsben rendezett európai mellrák-konferencián.

A holland szakemberek 13 másik ország szakértőivel dolgoztak együtt átfogó megfigyeléseik során. A kutatók több mint ezer ductális emlőkarcinómában szenvedő beteg állapotát kísérték figyelemmel 15 éven át. A vizsgálatban olyan nők vettek részt, akiknek melléből hét centiméternél kisebb daganatot távolítottak el – a vizsgált nők fele a műtét után kapott sugárkezelést, másik fele viszont nem.

A sugárterápia nélkül gondozott betegek harmadánál alakult ki újra a műtött emlőben a rák, míg a másik csoportnál a sugárkezelés felére csökkentette a helyi kiújulás esélyét és egy invazív karcinóma kockázatát.

A rák újbóli megjelenésének veszélye a 15 éves megfigyelés alatt 14,9 százalék volt azoknál, akiket csak operáltak, és 7,5 százalék azoknál, akik műtéti- és sugárkezelésben részesültek. Az invazív karcinóma – amikor a rák a kialakulásának helyén lévő szövetek rétegeiből kilépve átterjed a környező egészséges szövetekre – kialakulásának kockázata 15,5 százalék volt a műtött nőknél és 9,8 az operált és sugárral is kezelt résztvevőknél.

Noha a két csoport között a túlélési rátát tekintve nem mutatkozott különbség, azoknak a nőknek sokkal rosszabb kilátásaik voltak, akiknél invazív kiújulás jelent meg, mint azoknak, akiknél helyi kiújulást észleltek vagy egyáltalán nem jelent meg náluk recidiva.