Íme, a jó terhesség kulcsa: a férfi

Előfordul, hogy a várandósságra a nő egyszemélyes történeteként gondolunk, vagy hakétszemélyesként, ahol a másik szereplő a magzat. Valójában azonban egy pár vállal gyermeket, a párnak kell együtt elviselnie, illetve élveznie (ki hogy éli meg) a terhesség hónapjait, és fogadnia az új családtagot. A férfiak, leendő apák gyakran érzik magukat kizárva ebből a folyamatból. Látják, hogy a nő teste változik, hogy vele mennyi minden történik, de nem tudják, nekik milyen szerepük lehet ebben az időszakban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 26. czefernek.lena

Előfordul, hogy a várandósságra a nő egyszemélyes történeteként gondolunk, vagy ha
kétszemélyesként, ahol a másik szereplő a magzat. Valójában azonban egy pár vállal gyermeket, a párnak kell együtt elviselnie, illetve élveznie (ki hogy éli meg) a terhesség hónapjait, és fogadnia az új családtagot. A férfiak, leendő apák gyakran érzik magukat kizárva ebből a folyamatból. Látják, hogy a nő teste változik, hogy vele mennyi minden történik, de nem tudják, nekik milyen szerepük lehet ebben az időszakban.


Pedig valójában kulcsfontosságú a jelenlétük. Jó, ha tudják, min megy keresztül párjuk, aki személyiségétől függően vagy jól kommunikálja, mit él át, vagy kevésbé. Vannak nők, akik tartanak attól, hogyha túlságosan mélyen bevonják társukat abba, hogyan élik meg testük változásait, elveszítik vonzerejüket, titokzatosságukat. Számukra nagy segítség, ha a férfi jelét adja, közös ügynek tekinti, ami a nőben testileg-lelkileg végbemegy, hiszen a közös babájuk cseperedik az anyaméhben.

Irány a vizsgáló!

Az egyik egyszerű módja, hogy a férfi kinyilvánítsa bevonódását, ha elkíséri a nőt a vizsgálatok egy részére, már ha a párja is szívesen veszi ezt. Legyen az ultrahang, a védőnő látogatása vagy nőgyógyászati vizsgálat. Ha támogató érdeklődéssel lép fel ezekben a helyzetekben, az orvos sem veszi rossz néven a kíséretet, hiszen nem arról van szó, hogy a férfi belekotnyeleskedik a vizsgálatba, hanem arról, hogy természetesnek veszi, ő rá is tartozik minden, ami a baba érkezésével kapcsolatos. Ráadásul, ha apás szülésre készül a család, egy orvosi vizsgálat során megtanulhat egymásra hangolódni a pár, és nem a szülésnél találják magukat elsőként olyan helyzetben, hogy a nőt vizsgálják, valamilyen beavatkozást végeznek rajta, miközben a férfi is jelen van.