Influenza ellen fél éves kortól oltanak – Oltási egyszeregy

Frida már megírta a maga szubjektív, oltásokkal kapcsolatos kálváriáját, ami az adni vagy sem kérdését feszegette, most összeszedtük azt, amit jelenleg tudni lehet ma oltásfronton. Aktív, passzív immunizálás és oltásnaptár.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 17. szabo.daniel

Frida már megírta a maga szubjektív, oltásokkal kapcsolatos kálváriáját, ami az adni vagy sem kérdését feszegette, most összeszedtük azt, amit jelenleg tudni lehet ma oltásfronton. Aktív, passzív immunizálás és oltásnaptár.


Az, hogy védőoltást adatunk be a gyereknek, azt jelenti, hogy az élő, legyengített, elölt kórokozó oltás beadása után a szervezet saját immunválasza hozza létre a védő hatást. Ezt hívják aktív immunizálásnak, szemben a passzívval, amikor valójában már kész immunoglobulint juttatnak be a szervezetbe.
Mérlegelj pro és kontra!

Az egyes oltások meghatározott életkorokban adandók, ezt segít észben tartani az oltási naptár. Azonban vannak esetek, amikor nem javasolják, vagy egy későbbi időpontra halasszák az oltás beadását, ilyen lehet egy lázas betegség, valamilyen immunológiai károsodás, esetleg az oltóanyag valamely komponensével szembeni túlérzékenység, vagy bizonyos idegrendszeri betegségek. Ezért javasolják, hogy mérlegeljünk. Vegyük számba az oltások beadása esetén fellépő esetleges komplikációkat, ugyanakkor azon betegségek esélyeit is, amelyek akkor alakulhatnak ki, ha nem oltatunk.  Azt sem árt tudni, hogy az egyes oltások egymással kombinálhatók, így az oltások száma csökkenthető.
Tehát akkor vegyük sorra: vannak kötelező, szabadon beadható, és olyan védőoltások, amiket megbetegedési veszély esetén kell alkalmazni. Íme:
Kötelező oltások

Tbc, tüdőgümőkor: Az elsőként beadandó oltás a BCG (Bacillus Calmette-Guérin), ezt az újszülöttek 6 hetes korukig kapják meg a felkar bőrébe. Az oltás a tuberculosis (tbc, gümőkór) legsúlyosabb formái ellen alakít ki védettséget.

Az oltás helyén sokszor duzzanat, pír lép fel, esetenként akár nedvedző elváltozás is kialakulhat (ez később spontán gyógyul). A csecsemők 6 hónapos korában ellenőrzik az oltás helyét, amennyiben nem észlelhető beszűrődés vagy heg, a BCG oltást meg kell ismételni.