Influenza vagy nátha?

Biztosan sokan kapják meg idősebb családtagoktól, hogy persze, már megint megfáztál, mert nem öltöztél fel rendesen. És hiába magyarázod már évek óta, hogy vannak betegségek, amik vírusok útján terjednek, hiába öltesz öt réteget magadra, akkor is megtalálnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 20. bauknecht.hajnalka

Biztos sokan kapják meg idősebb családtagoktól, hogy persze, már megint megfáztál, mert nem öltöztél fel rendesen. És hiába magyarázod már évek óta, hogy vannak betegségek, amik vírusok útján terjednek, hiába öltesz öt réteget magadra, akkor is megtalálnak.


Terjedés és szövődmények

Az influenzavírusok elsősorban az alsó és felső légutakat, orrot, torkot támadják meg. Időseknél súlyos szövődmények, mint a tüdőgyulladás és a szívizomgyulladás is felléphetnek. A közismert H1N1 vírus pedig a kismamákat veszélyezteti különösképpen.

A betegség cseppfertőzéssel, vagy közvetlen érintkezéssel terjed. A járványveszélyes időszak októbertől áprilisig tart nálunk.

Típusai

A, B és C típusai léteznek.

Az A típus okozza a nagy (világ)járványokat, ez az, aminek a kórokozói emlősöket és madarakat is képesek megfertőzni. Gyakran alakulnak ki a kórokozók új változatai, így nagyon nehéz előre védekezni.

A B típus kisebb járványokat okoz, a C típus pedig gyerekközösségekben okoz enyhébb megbetegedést.

Tünetei:

Hirtelen kezdődő láz, izomfájdalom, elesettség, fejfájás. Később száraz köhögés és torokfájdalom alakulhat ki, csak a legvégén jönnek a hurutos tünetek. Innen is tudhatjuk, hogy egy egyszerű náthával, vagy influenzával van dolgunk, mert előbbi hurutos tünetekkel kezdődik.

Kezelés, megelőzés

A betegnek különlegesebb gyógyszerre nincs szüksége, a legtöbb esetben ágynyugalom, lázcsillapítás, folyadékpótlás segít túljutni a betegségen. A C-vitamin is igen hasznos lehet nagy dózisban.

Megelőzésre védőoltást lehet kérni, ez különösen ajánlott időseknek, vagy krónikus betegségben szenvedőknek.