Ismerkedés az ételekkel

Az anyatejes táplálás mellett a szilárd ételek bevezetése 4-6 hónapos kortól megkezdődhet meg. 6-9 hónapos korban az energiaszükséglet felét, 9-12 hónapos korban már kétharmadát biztosítjuk szilárd táplálékkal. Elsőként zöldség-, gyümölcs présnedvvel, majd főzelék-, gyümölcspürével kínáljuk a csecsemőt. Egyszerre mindig egyfélét adjunk, és hagyjunk pár nap szünetet az újabb nyersanyag bevezetése előtt, hogy az esetlegesen kialakuló érzékenység, allergia, emésztési nehézség okát könnyen meghatározhassuk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 12. szabo.daniel

Az anyatejes táplálás mellett a szilárd ételek bevezetése 4-6 hónapos kortól megkezdődhet meg. 6-9 hónapos korban az energiaszükséglet felét, 9-12 hónapos korban már kétharmadát biztosítjuk szilárd táplálékkal. Elsőként zöldség-, gyümölcs présnedvvel, majd főzelék-, gyümölcspürével kínáljuk a csecsemőt. Egyszerre mindig egyfélét adjunk, és hagyjunk pár nap szünetet az újabb nyersanyag bevezetése előtt, hogy az esetlegesen kialakuló érzékenység, allergia, emésztési nehézség okát könnyen meghatározhassuk.


Először almát, őszibarackot, banánt, sütőtököt adjunk, majd ezeket kombinálhatjuk. A csecsemő első főzeléke általában a burgonya, majd a sárgarépa, cékla, sütőtök. A csecsemőt fokozatosan szoktassuk az új ízekhez. A főzelékeket ne, vagy csak minimális mértékben sózzuk, ízesítésre elsősorban zöldfűszereket használjunk. Az erős paprika, bors, intenzív ízű fűszerek nem a csecsemőnek valók. A főzeléket eleinte hígabban, méz sűrűségűen, később kissé sűrűbben is adhatjuk. A hígítás történhet anyatejjel, vagy a főzelék főzővízével. Az ételek készítésénél mindig maximálisan figyeljünk a higiéniára. A főzelékek bevezetése után hamarosan a főzelékek hússal, illetve májjal is dúsíthatók.

A tejtermékeket 8 hónapos kortól, a tojás sárgáját 10 hónapos kortól használhatjuk dúsításra. 1 éves kor alatt tejet és tojás fehérjét ne adjunk. A főzelékek bevezetése után, 1 dl-ként a 1 kávéskanálnyi hidegen sajtolt növényi olajjal is dúsíthatjuk a főzelékeket: napraforgó-, olívaolaj. Glutén tartalmú cereáliák 6 hónapos kor alatt nem adhatóak. 8-9 hónapos korban, amikor a szem-száj-kéz mozgása összerendezetté válik, már kaphat a csecsemő kézbe felügyelettel puhára főtt zöldségdarabokat, almát, banánt.  Ezeket lehetőleg étkezés előtt adjuk. Nem kaphat olyan ételt, amelyet könnyen félrenyelhet: mogyoró, apró szemes gyümölcsök, cukorkák stb. Ebben a korban már hagyhatunk a főzelékekben egy-egy puhára főtt zöldséget, gyümölcsöt, melyet ínyével összenyomhat, így szoktatjuk a rágásra. Teljesen darabos ételeket csak akkor kapjon, ha a zápfogai már kibújtak.

A bébiételek szigorú gyártási, higiéniás körülmények között készülnek, jó minőségűek, tartósítószer mentesek. Friss ételek hiányában, pl. utazás jól beilleszthetőek a baba étrendjébe.
(Átlagos) tápanyagszükségleti értékek:

·    Energia: 80-120 kcal/ttkg (Az anyatej energiatartalma 70 kcal/ 100 ml)
·    Fehérje: 2-2,2 g/ttkg (8-10 E%)
·    Szénhidrát: 11-13 g/ttkg (40-50%)
·    Zsír: 4-5 g/ttkg (40-50%)
·    Folyadék: 120-150 ml/ttkg
·    D vitamin: 1 éves korig 400 NE (nemzetközi egység) = 10 mikrogramm
·    K vitamin: az első etetésnél orálisan 2 mg, majd hetente egyszer 2 mg
·    Vas: 6 hónapos korig az anyatej fedezi a csecsemő vas szükségletét, a továbbiakban a hozzátáplálással fedezzük a szükségletét.

Cikkünkben szakértőként közreműködött:

Bihari Nóra
dietetikus, személyi edző
email: biharinori [at] yahoo [dot] com, tel: 06 20 534 8632