Ismét drogbalhé egy budapesti diszkóban

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 28. bencze.aron

Az Index információ szerint ismét a gina nevű drog miatt kellett mentőt hívni három fiatalhoz egy fővárosi szórakozóhelynél. A parti szervezői a Facebook-oldalán elnézést kértek a vendégektől az Up! nevű lágymányosi klubban rendezett rendezvény kényszerű lefújásáért, a közlemény szerint “valaki ginát osztogatott, több személyt mentő szállított a kórházba”.


Az Országos Mentőszolgálat sajtóügyeletese, Valics Dezső megerősítette a hírt: a mentők az éjszaka két kocsival érkeztek a helyszínre, ahonnan két fiút és egy lányt szállítottak az Erzsébet kórházba.

A két fiú állapota nem volt túlyos, a lány azonban egy ideig életveszélyben volt, légzési problémái miatt a mentősöknek intubálniuk kellett. A sajtóügyeletes szerint a 20 év körüli fiatalok gyors felépülésre számíthatnak.

A ginának nevezett GHB színtelen, szagtalan, íztelen, festéklemosó szer, mely kisebb adagban euforikus állapotot okoz. Pár csepp italba csöppentve kb. 10 perc leforgása alatt teljes tudatkiesést okozhat, néhány másodperc szédülés után ájulás következik. Gyakran alkalmazzák arra, hogy a magatehetetlen áldozatot kirabolják vagy megerőszakolják.

A szer gyorsan kiürül a szervezetből, az ember egy pillanat alatt teljes éberséggel tér magához, legfeljebb nem érti, hogy hogyan került az adott helyszínre. Alkohollal keverve halált is okozhat, mert a légzés veszélyes mértékben lelassulhat (ismertető pdf).

Az ilyen visszaélések ellen a szórakozóhelyeken úgy lehet védekezni, ha az ember nem hagyja az asztalán felügyelet nélkül a poharát. Utoljára január 7-én fordult elő, hogy fiatalok gina miatt  kórházba kerültek.