Kamaszkori csatározások – neki is lehet igaza!

Arról panaszkodik kamasz gyereked, hogy értelmetlen szabályokat hozol? Azon kapod, hogy megpróbál kicselezni? Szerinte túl szigorú vagy? Ha „Te ezt úgysem értheted”, itt az ideje, hogy új szabályok mentén tárgyaljatok!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 12. czefernek.lena

Arról panaszkodik kamasz gyereked, hogy értelmetlen szabályokat hozol? Azon kapod, hogy megpróbál kicselezni? Szerinte túl szigorú vagy? Ha „Te ezt úgysem értheted”, itt az ideje, hogy új szabályok mentén tárgyaljatok!


Íme, néhány, az eHow.com által összegyűjtött instrukció, amely segítségével új alapokra helyezheted a kamasz gyerekkel folytatott párbeszédet!

Fontold meg az ő álláspontját is!

Hallgasd meg, mi az ő véleménye a szabályokról! Ha valamivel nem ért egyet, fontos, hogy érezze, nem csak a falnak beszél, mikor elmondja fenntartásait! Ha látja, hogy tárgyalópartnernek tekinted, ő is megpróbál alkalmazkodni. A vita egyébként is jobb, mintha a hátad mögött egyszerűen felrúgná a szabályokat!

Legyél mindig egyértelmű!

Fontos leszögezni, melyek azok a szabályok, amelyeken lehet változtatni, és melyek azok az alapvető elvárások, amiknek mindenképpen meg kell felelni. Például arról lehet beszélni, hogy néha később is hazaérhet, és kaphat engedményeket a házimunka területén is, de semmiképpen sem akkor, ha ivásról, iskolakerülésről vagy a biztonsági öv használatáról van szó!

Mindig magyarázd el a szabályok mögött húzódó okokat!

Ha megérti, miért tartod fontosnak azt, hogy betartsa amit kérsz, könnyebben fog ő is tárgyalni a feltételekről. A kamaszok jobban vigyáznak arra, mit tesznek, ha érzik szavaid mögött az aggódást. A nyitott párbeszéd nem csak növeli az együttműködés esélyét, de arra is alkalmas, hogy megtaníts neki néhány fontos dolgot! A szabályok hátterének átbeszélése őt is arra serkenti, hogy megértsen és együttműködjön veled.

Bátorítsd arra, hogy nyugodtan fejtse ki az álláspontját!

Azok a kamaszok, akiknek lehetőségük van saját álláspontjuk kifejtésére, maguk is fejlődnek ítélőképesség tekintetében. A szabályokról való elmélkedés elősegíti, hogy a viselkedésüket saját döntéseik alapján alakítsák.

Beszélj mindig a következményekről!

A kamaszok még nálunk is hajlamosabbak azt gondolni, hogy „velem ez nem történhet meg”. Ne fenyegessük vagy ijesszük meg őket szándékosan! A lehetséges következményekről azért kell beszélnünk, hogy ők is tudjanak előre gondolkodni. Ehhez elég, ha rendelkezésükre bocsátjuk a szükséges információkat.

Vegyük figyelembe a korábbi viselkedését is!

Amikor a szabályokról tárgyalunk a kamasszal, mindig vegyük figyelembe azt, hogyan viselkedett korábban! Ha képes volt felelősségteljesen dönteni, akkor van esély rá, hogy a szabályok változtatását is jól kezeli majd. Érdemes megjutalmazni, éreztetni vele, ha jól döntött korábban.

Óvatosan csatározzunk!

Ha a kamasz egy döntésben már megmutatta érettségét, adhatunk neki egy kicsit nagyobb mozgásteret. Ne erőltessük az idejétmúlt szabályokat! Mindig teremtsünk lehetőséget számára a fejlődéshez, és engedjük meg, hogy ő is elmondja a véleményét, amit tiszteletben kell tartani. A tinédzser is jobban együttműködik, ha azt érzi, hogy van beleszólása az őt érintő dolgokba!