Katonadolog – Pál Feri előadása

Feri on-lány, lányos zavarban van, mi pedig csajok otthon ülünk és hallgatjuk, ki egyedül, ki együtt. A hősiesség és a praktikus bölcsesség a tét, semmi laca-faca, témalazítgatás viccekkel. Haptákban ülünk a hangszóró előtt, mint a második világháborúban a bombázáskor. És persze nem Verena Cast, hanem Zimbardó, és internet meg földrengés – de nincs mese, e nélkül nem lesznek hősök a fiúk. Megszavaztuk, hogy ma ők jöjjenek… hát jöjjenek!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 17. Paulik András

Feri on-lány, lányos zavarban van, mi pedig csajok otthon ülünk és hallgatjuk, ki egyedül, ki együtt. A hősiesség és a praktikus bölcsesség a tét, semmi laca-faca, témalazítgatás viccekkel. Haptákban ülünk a hangszóró előtt, mint a második világháborúban a bombázáskor. És persze nem Verena Cast, hanem Zimbardó, és internet meg földrengés – de nincs mese, e nélkül nem lesznek hősök a fiúk. Megszavaztuk, hogy ma ők jöjjenek… hát jöjjenek!


Szenvedélyes kiáltás a férfiakért

A legfontosabb paraméterek figyelembevételével ma a nők jobbak, mint a férfiak – elemitől az egyetemig. Mi történik velünk férfiakkal? Egyre jobban félünk a nőktől. Fesztelenebbül érezzük magunkat férfi társaságban, szorongunk a női társaságban. Egyedül maradni a nővel – félelmetes dolog – a visszautasítástól való félelem miatt. /Ezt itthon ülve még hallgatni is rossz…/ Nem vagyunk képesek egy nő arcáról leolvasni a non-verbális visszajelzéseket. Az internet személytelen, ezért jobban élvezzük, leköt és nem szorongunk előtte.

Gerjedelemfüggés

Egy mai fiatal nem többet, hanem mást és újat akar. Ennek két forrása az internet és a videó játék. Ezek által az agyunk egy hallatlanul következetes, folyamatos átképzésen vesz részt és ehhez az idegrendszer adaptálódik. Ehhez képest minden természetes emberi kapcsolat lassú és unalmas, kevés benne az izgalom és jól kell megszervezni. Zimbardó meghúzta a vészharangot  a látás területén. Ha nem akarunk lesüllyedni a meztelen csiga szintjére, tudomásul kell vennünk, hogy ezek a játékok jól ki vannak találva, és ellene hatnak a nőkkel való kapcsolatunknak. Félre a tréfával, ez ma mind katonadolog!

A munka, a család, a társas kapcsolatok összeegyeztetése nehézség nekünk! A nők nem tudják elképzelni, hogy félénkebbek, szorongóbbak lettünk. A nő pedig azt gondolja, hogy a férfi jön, de már nem jön, mert játszik. Az estéit, az éjszakáit nagyon jól el tudja tölteni.

Ne legyünk naivak!

Kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy  lehetetlenné válik a karrier és a családdal való kapcsolatunk. Jó sebész vagyok, rengeteget dolgozom, de le kell állnom, ha boldog gyerekeket akarok. Ez egy döntés, mégpedig nehéz. Nem csak a nőknek kell választani, hogy karrier vagy család! Ez férfi-dilemma is. Ne várjunk kívülről megoldásokat, a cégek rövidtávon profitérdekelt módon működnek. Nekünk kell döntenünk. Egy kiejthetetlen nevű dandártábornok azt mondta, hogy húsz év alatt megtanulta, hogy csúcsvezetőként engedi, hogy elbukj, de nem engedi meg, hogy kudarc legyél te magad.

Hogy nagyon fontos folyamatosan megerősíteni a társadat. /Ezt nyugodtan vonatkoztathatjátok a feleségetekre!/

Hogy erősítse a beosztottai és a katonatársai hitét.

Fontos, hogy megtaláljuk, hogyan válhatnak a céljaink közös céllá.

Figyelni és tanulni a beosztottaktól. Fontos figyelni egymásra.

Igazi hősök

Pakisztánban földrengéskor egy apa nem tudott beletörődni fia eltűnésébe. Bontani kezdte a kezével a törmeléket. Hagyja már, mondták neki, de ő mindig azt felelte: „segítsetek!”

És nem segítettek. Háromszor kérte, háromszor nem segítettek. Eltelt már harminchat óra, amikor nemcsak a fiát, de barátait is élve kikaparta, mert egy betontömb sátorszerűen akadt  meg felettük. Kiderült, hogy a fia a többiekben azzal tartotta a lelket, hogy apukám azt szokta mondani, tudhatod, hogy számíthatsz rám…

Zimbardó azt mondja, hogy a mostani hadviselésben egyre nagyobb szerepe van a személyes kapcsolatoknak. Tudjuk mit jelent, amikor egy férfi azt mondja a másoknak, számíthatsz rám?

Ennek nemcsak a harcmezőn van létjogosultsága.

Cselekedni akkor, amikor mások passzívak

És társas központúnak látni az életet… Ez a hősiesség! A hősök ilyen, valójában hétköznapi emberekből lesznek, aki amikor beugrik a metróba, hogy kimentsen egy embert azt mondja, ezt bárki megtette volna.  Mi férfiak, ha csak az anyánk hangját halljuk – van rajtad sapka kisfiam? – soha nem leszünk hősök.

És egy picit az arisztotelészi praktikus bölcsességről… Ha csak egyenes mérce van, és kerek a forma, akkor hajlítható mércét kell használnunk. Ez döbbenetes! Néha a mértéket kell rugalmassá hajlítani, hogy az életet szolgálja. Ha nem tudsz vagány csibésszé válni, aki este bele tud nézni a tükörbe,  akkor még mindig ott a lehetőség, hogy megpróbáld megváltoztatni a rendszert…

A mai nap egy ünnepnap volt nekem! Taps.