Kell-e fájnia?

A szülés nem kóros folyamat, mégis viszonylag nagy fájdalom kíséri. Ez az érzés azonban különbözik az összes többitől, hiszen nem betegséget, vagy sérülést jelez, hanem egy olyan élettani folyamatot, melynek eredménye a legcsodálatosabb dolog a világon: egy új élet születése

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 15. szabo.daniel

A szülés nem kóros folyamat, mégis viszonylag nagy fájdalom kíséri. Ez az érzés azonban különbözik az összes többitől, hiszen nem betegséget, vagy sérülést jelez, hanem egy olyan élettani folyamatot, melynek eredménye a legcsodálatosabb dolog a világon: egy új élet születése.


Mi okozza a fájdalmat?
A szülés egyes fázisaiban különböző okai vannak a fájdalomnak. Míg a tágulási szakaszban a méh összehúzódásai és a méhnyak tágulása, addig a kitolási szakaszban a hüvely tágulása, valamint a gát és medencefenék feszülése okozza a “kellemetlen” érzést. Természetesen a fájdalomtűrő képességen túl a baba méretén és elhelyzkedésén is múlik, hogy milyen intenzitású fájdalmat érez a kismama.

Csak nyugalom
A szervezetben termelődő endorfin képes csillapítani minden külső segítség nélkül is a fájdalmat, ennek feltétele azonban a nyugodt, stresszmentes környezet. Ha azonban a kismama fél, az a fájdalmat felerősítő feszültséget eredményez, ami egy ördögi kört indít el.  Tehát a szeretetteljes, éles fények és erős hangok nélküli környezet képes aktiválni a test saját fájdalomcsillapító mechanizmusát.

Ha nagyon fáj
Ha a fájdalom szinte már elviselhetelen, többféle fájdalomcsillapítást lehet kérni. Léteznek a gyógyszer nélküli fájdalomcsillapítási módszerek, mint például az elektrostimuláció, amikor is elektródákat helyeznek a csigolyák közelébe, de csillapítanak már fájdalmat akupunktúrával és hipnózissal is.
A gyógyszeres csillapítás több kockázattal jár, azonban jóval hatékonyabb mint az előbb említett módszerek. Egyre elterjedtebb a kéjgáz szülés közbeni belélegzése, ami viszont megnehezíti az anya és az orvos közötti együttműködést.
A spinális érzéstelenítésnél egy adagban juttatják be a csigolyák között a spinális térbe a hatóanyagot, míg az epidurális érzéstelenítés során az epidurális térbe vezetett katéteren keresztül folymatosan adagolják a megfelelő mennyiségű érzéstelenítőt. Mindkét esetben a szülést követő fejfájással lehet számolni, valamint azzal, hogy bármely, hatóanyagot tartalmazó érzéstelenítő a kisbaba szervezetébe is bejuthat.

Alternatív módszerek
Létezik az aktív szülés fogalma, melyet viszonylag kevés kórház enged meg a kismamának. Ennek a módszernek a lényege, hogy az anyát hagyják az ösztönei szerint szülni és azt pozíciót veheti fel, melyet legoptimálisabbnak gondol, illetve érez. A vízben szülés meggyorsíthatja a tágulás folyamatát, megnyugtathatja a kismamát, de fokozott fertőzésveszélynek is teszi ki egyben. A már említett akupunktúrán és hipnózison túl – ha az orvos úgy látja – az anyuka igénybe veheti az oly sok vitát gerjesztő homeopátiás szerek segítségét.

A fájdalom segít
A fájdalomcsillapítás fontos és gyakran elkerülhetetlen. Azonban sok kismama vélekedik úgy, hogy a jótékony fájdalom segít átélni a szülési katarzis élményét, valamint megtanítja együtt küzdeni gyermekével, ami a későbbi anya-gyermek kapcsolatnak is jót tesz. Ha a vajúdó nő érzi, hogy mi zajlik testében, könnyebb elfogadnia is azt és hatékonyabban tud együttműködni az orvossal, aki mindent meg fog tenni azért, hogy a lehető legkönnyebben jöhessen világra az a gyermek, aki még édesanyjának is képes fájdalmat okozni azért, hogy megszülethessen. Ez az, amit csodának nevezünk.