Készülj fel az apaságra!

Együtt mentek minden vizsgálatra, vagy épp ellenkezőleg? Furcsán érzi magát a sok pocakos kismama között, és inkább otthon maradna? Beszéljétek meg egymással, és döntsetek mindig úgy, hogy mindkettőtöknek jó legyen!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 15. bencze.aron

Együtt mentek minden vizsgálatra, vagy épp ellenkezőleg? Furcsán érzi magát a sok pocakos kismama között, és inkább otthon maradna? Beszéljétek meg egymással, és döntsetek mindig úgy, hogy mindkettőtöknek jó legyen!


Amikor megfogan egy kisbaba – hatványozottan igaz minden állítás, ha az elsőről van szó -, nagy hirtelen vagy apránként, de teljesen megváltoznak körülöttünk és velünk a dolgok. Hullámokban tombolnak a hormonok, fizikailag változóan érezzük magunkat, sokaknak pénzügyileg is rendbe kell tenni a dolgaikat, esetleg kicsit kipofozni a lakást a baba érkezése előtt. Kilenc hónap van arra, hogy felkészüljünk arra, amire nem lehet felkészülni. A nagykönyvek rózsaszín képügynökségi fotói ugyan távol állnak a valóságtól, de szerencsére a való élet sokkal izgalmasabb, érdekesebb és szórakoztatóbb. Ebben a kilenc hónapban rengeteg minden történik. A nő méhében egy élet fejlődik, és ő közben megpróbál felkészülni az anyaságra. Szerencsés esetben a férfi is részt vesz mindebben – elindul az apává válás útján.

Hogy melyik férfi milyen intenzitással vesz részt ebben a folyamatban, az teljesen egyéni, nincs szabály arra, mi a kevés, a sok, az elég. A legfontosabb, hogy a pár mindkét tagja biztonságban érezze magát a kapcsolatban, és úgy érezze, meghallgatják, figyelembe veszik a kéréseit, tiszteletben tartják a határait.

– Egyénenként változik, hogy mindeközben kinek mennyi támogatásra van szüksége, nincsenek kész receptek – mondja Csizek Zsuzsanna mentálhigiénés szakember, a Perinatus Alapítvány ügyvezetője. – Talán azt lehetne kiemelni, hogy fontos, hogy a férfi megpróbálja előtérbe helyezni a női, intuitív, empatikus oldalát. Persze ez nagyon nehéz, kettős feladat, hiszen közben mindennél erősebben ösztönösen előtörnek a férfitulajdonságok is, mert teljesen természetesen bekapcsol az a reflex, hogy anyagilag neki kell eltartania a családot, és jó, ha a nő azzal támogatja, hogy ezt a lehetőséget át is engedi neki. Ez a két látszólag ellentétes szerep mégis megfogható egyetlen szóval: a férfi azzal tud a legtöbbet segíteni a nőnek a várandósság alatt, ha biztonságot ad.