Kiégéssel fenyeget az otthoni munkavégzés

Az otthonról való munkavégzés a kimerülés és idővel akár a teljes kiégés veszélyével fenyegethet, mivel a távmunkát végzők közül sokan egyszerre próbálnak megbirkózni a családi- és a hivatásbeli elvárásokkal.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 15. czefernek.lena

Az otthonról való munkavégzés a kimerülés és idővel akár a teljes kiégés veszélyével fenyegethet, mivel a távmunkát végzők közül sokan egyszerre próbálnak megbirkózni a családi- és a hivatásbeli elvárásokkal.


A New York állambeli Troyban működő Renssealer Műszaki Intézetben dolgozó Timothy Golden a nagy informatikai vállalatok által alkalmazott távmunkások bevonásával készített tanulmányt. A 316 résztvevő mindegyikének egy kérdőívet kellett kitöltenie. A kérdések között szerepelt, hogy az otthoni kötelezettségeik megzavarják-e őket munkájukban, a házimunka miatti stressz megnehezíti-e számukra a hivatásukra való koncentrálást, illetve, hogy a munkájuk okozta fesztültség és időelvonás mennyiben befolyásolja a közös családi tevékenységeket.

Az eredményei szerint azok a távdolgozók, akiknél fennállt a konfliktus a hivatásbeli- és a családi elvárások között, sokkal kimerültebbek lettek a nap végére, mint azok, akik egyértelmű választóvonalat húztak a kettő közé.

A Journal of Business and Psychology című folyóirat internetes kiadásában megjelent tanulmány ugyanakkor nem talált jelentős különbséget a kimerültség szempontjából a hagyományos munkaidőben dolgozók és azok között, akik maguk osztották be a munkaóráikat: például késő este dolgoztak, hogy napközben a gyerekekre vigyázhassanak – olvasható The Daily Telegraph című brit lap internetes kiadásában (www.telegraph.co.uk).

A szélessávú internet kapcsolat elterjedtségének köszönhetően jelentősen növekszik a távdolgozók száma Nagy-Britanniában. Ehhez az is hozzájárul, hogy a vállalatok igyekeznek nagyobb rugalmasságot biztosítani alkalmazottaiknak, és emellett emelkedik azoknak a magánvállalkozóknak a száma is, akik saját – akár üres szobában vagy a kerti lakban kialakított – irodáikban dolgoznak.

Mandy Garner, a munkáltatókat és az édesanyákat “összehozó” workingmums.co.uk oldal szerkesztője szintén hangsúlyozta, hogy az otthonról dolgozóknak vigyázniuk kell, hogy elkerüljék a kiégést. “Amikor otthonról dolgozol, akkor a többiek, beleértve a saját családodat is, hajlamosak azt gondolni, hogy van időd megcsinálni az összes házimunkát” – magyarázta.

Garner ezért azt tanácsolja a távdolgozóknak, hogy húzzanak világos demarkációs vonalat a munka és a család között. Próbáljanak meg elszigetelt munkakörnyezetet kialakítani maguknak – akár a házon kívül -, és ha az anyagi helyzetük megengedi, akkor saját telefonvonalat is kötessenek be. “Néhányan azt a módszert alkalmazzák, hogy felöltöznek, és tesznek egy kört a háztömb körül, hogy mentálisan is felkészítsék magukat az otthoni munkanapra” – tette hozzá.