Kockázatos kismama betegségek – V. rész

Akiknek olyan betegségük van, amely a terhesség során komplikációt okozhat, azoknak még a gyermekvállalás előtt konzultálniuk kell orvosukkal, hogy a lehető legjobb egészségi állapotban vállalják a terhességet. A Családháló sorozatában azokat a betegségeket gyűjti össze, melyek kockázati tényezőnek számítanak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 02. bencze.aron

Akiknek olyan betegségük van, amely a terhesség során komplikációt okozhat, azoknak még a gyermekvállalás előtt konzultálniuk kell orvosukkal, hogy a lehető legjobb egészségi állapotban vállalják a terhességet. A Családháló sorozatában azokat a betegségeket gyűjti össze, melyek kockázati tényezőnek számítanak.


A terhességek alig 4 százalékánál jelentkeznek a cukorbetegség tünetei, igaz, egyesek már az áldott állapot előtt ebben a betegségben szenvednek. Már a terhesség előtt is cukorbetegségben szenvedő nők terhességi szövődményeinek kockázata elsősorban attól függ, milyen régóta álla fenn a betegség, illetve kialakultak-e már szövődmények, például hipertónia vagy vesebetegség. Amennyiben a cukorbetegséget koraterhességben elhanyagolják, nő a vetélés és a fejlődési rendellenességek kockázata. Ha a cukorbetegség beállítása a terhesség későbbi szakaszában rossz, a magzat nagy lesz és nő a halvaszülés veszélye.

A terhességi komplikációk előfordulási kockázata csökkenthető a vércukorszint beállításával. A vércukorszintet amennyire csak lehetséges egész terhesség során a normális közelében kell tartani. A vércukorszint pontos beállítását (diétával, tornával és inzulinnal) már a terhesség előtt érdemes elvégezni. A legtöbb terhes nőnek javasolják, hogy otthon naponta többször mérje vércukorszintjét. A vércukorszint ellenőrzése különösen a terhesség késői szakaszában fontos. Ekkor a vércukorszint azért emelkedik, mert csökken a szervezet inzulin-érzékenysége. Általában nagyobb inzulinadagokra van szükség.

Veszély a magzatra

A szervek kialakulása szempontjából nagyon lényeges az első 7-8 magzati hét. Ha ekkor a vércukorszint magas, a fejlődési rendellenességek kialakulása akár a 10-30 százalékot is elérheti! A magzati tüdők érése lassabb. Ha koraszülés mellett döntenek, az orvos elemzés céljából mintát vesz a magzatvízből. Ez az amniocentézisnek nevezett eljárás segít meghatározni, hogy a megszületést követően a magzat tüdeje elég érett lesz a normális légzéshez.

A cukorbeteg anyák újszülöttjeiben többször fordul elő alacsony vércukor– és kalciumszint, magas bilirubinszint. A kórházi személyzet rendszeresen ellenőrzi ezek vérszintjét, illetve figyelik az eltérésekre jellemző tüneteket.

Szülési érdekességek

A kutatások szerint diabéteszes nők méhösszehúzódásai az átlagosnál jóval gyengébbek. Ennek magyarázata egyszerű: a méhben található kalcium felelős a hatékony összehúzódásokért, ám ennek szintje a cukorbeteg anyák szervezetében jelentősen lecsökken. Ráadásul az anyagot szállító csatornák száma a sejtmembránokban is alacsonyabb a megszokottnál, ezért jóval gyengébbek a szülő nők fájásai, még akkor is, ha a probléma orvoslására oxitocint kapnak. Ez okozza, hogy a cukorbeteg kismamák közül oly sokan fejezik be végül terhességüket császármetszéssel.