Kullancscsípés – minden esetben veszélyes?

Nyáron a túrázók és a szabadban pihenő emberek egyik legnagyobb ellensége a kullancs. A legtöbb kis vérszívóban megtalálhatóak különböző fertőzések, de ez nem jelenti azt, hogy minden esetben el is kapjuk tőlük.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 14. Gyarmati Orsolya

Nyáron a túrázók és a szabadban pihenő emberek egyik legnagyobb ellensége a kullancs. A legtöbb kis vérszívóban megtalálhatóak különböző fertőzések, de ez nem jelenti azt, hogy minden esetben el is kapjuk tőlük.


A kullancsról

A kullancs egy vérszívó ektoparazita, főként emlősök vérével táplálkozik. Magyarországon közel 20 féle kullancs él, nagyrészükben nem található fertőzés, és amelyik fertőzött, az sem mindig terjeszti tovább a betegséget. Kedvelik az árnyékos, nyirkos, bokros helyeket. Itt vadássza le áldozatait, akár másfél méter magasról, hang és szag alapján rá tudja dobni magát a kiválasztott zsákmányra. A kullancs rákerülve a bőrre, érzésteleníti azt, hogy észrevétlenül felsérthesse a bőrt, és nyugodtan lakmározhasson anélkül, hogy mi azt észrevehetnénk. Ezért fontos, ha olyan helyen járunk, ahol előfordulhatnak kullancsok, mindig tüzetesen vizsgáljuk át testüket, különösen odafigyelve a testrészek hajlataira, a fejbőrre és a fül mögötti területre.

A kullancs eltávolítása

Ha találunk egyet magunkon, mielőbb próbáljuk meg eltávolítani. Azonban oda kell figyelni arra, hogy ezt hogyan is csináljuk. A kullancsot általában szemöldök csipesszel vagy tűvel esetleg alkohollal próbálják meg kiszedni, helytelenül, ugyanis ha a kullancs légzését megakadályozzuk, elkezdi visszaöklendezni a saját szervezetében lévő anyagokat, amelyek így fertőzéseket juttathatnak a mi vérkeringésünkbe. A legjobb megoldás, ha kifejezetten erre a célra kifejlesztett csipeszt alkalmazunk, így elkerülhetünk jó pár kellemetlenséget, mint például a kullancs szívószervének beleszakadását a bőrbe. A csipesszel próbáljuk meg a kullancsot úgy megfogni, hogy a bőrhöz legközelebbi részét ragadjuk meg, így szinte biztos a siker. Miután eltávolítottuk a vérszívót, fertőtlenítsük le azonnal a sebet, nehogy elfertőződjön.