Legyen megfelelő válaszod!

Az érzelmi biztonságra törekvés rendkívül fontos eleme a válaszkész gyermekgondozásnak, hiszen nagyon meghatározó, hogy a kisbaba érezze, hogy fontos és különleges, egyedi személyiséggel rendelkező ember – hívta fel portálunk figyelmét Dobiné Olasz-Papp Nóra. A Válaszkész Szülők Egyesülete éppen az ezzel járó kihívásokra helyezi a hangsúlyt. Mint vallják, a válaszkész szülő megérti, felismeri gyermeke jelzéseit, és megfelelően reagál, válaszol rá.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 11. bencze.aron

Az érzelmi biztonságra törekvés rendkívül fontos eleme a válaszkész gyermekgondozásnak, hiszen nagyon meghatározó, hogy a kisbaba érezze, hogy fontos és különleges, egyedi személyiséggel rendelkező ember – hívta fel a figyelmet portálunknak Dobiné Olasz-Papp Nóra. A Válaszkész Szülők Egyesülete éppen az ezzel járó kihívásokra helyezi a hangsúlyt. Mint vallják, a válaszkész szülő megérti, felismeri gyermeke jelzéseit, és megfelelően reagál, válaszol rá.


Saját bőrünkön tapasztaltuk meg a neveléssel, gondoskodással kapcsolatos információk sokaságát, amelyek nagy része hiteltelen és romboló hatással bír mind az egyénre, mind a szülő-gyermek kapcsolatra – érvelt az egyesület létrehozása mellett Dobiné Olasz-Papp Nóra. És valóban, itt senki sem elméleti síkon közelíti meg a kérdést, hiszen alapító tagjaik egytől egyig gyakorló, egy- vagy többgyermekes szülők, akik elismerik, néha valóban nehéz út vezet a szülői magabiztossághoz. Az alapító ugyanakkor leszögezi: hinni kell önmagunkban, önmagunknak, hiszen a szülői ösztön sosem csal és nem sugall olyat, ami a szülő és gyermeke közé állna, eltávolítaná őket egymástól, az egyesület pedig segítséget nyújt mindehhez.

Szemléletük szerint az alapok nagyon fontosak egy gyermek életében, a szülő-gyermek kapcsolatban, ezért már várandósság előtt érdemes felkészülni a családi életre, változásokra. Sok nehézség fakad a szülő saját gyermekkorából szerzett tapasztalatai miatt, az esetlegesen nem megfelelő családi minták végett, a melyekre fény derülhet – még, ha jól el is volt az fojtva – hisz gyermeket nevelni szinte 24 órás önismerettel is felérhet! A gyermeknevelés jó lehetőség arra, hogy saját múltunkat is rendezzük, érdemes élni ezzel a lehetőséggel.

A Válaszkész Szülők Egyesülete elsősorban a harmonikus várandósság, a természetes és háborítatlan szülés, az igény szerinti szoptatás fontossága, a hordozás, az éjszakai gondoskodás, a családi minták felismerése, az önismeret, az apák szerepe, az egészséges táplálkozás, valamint akörnyezettudatosság témakörében nyújt tanácsadást és segít megfelelő információkhoz jutni az érdeklődők számára.

Fontos a reagálás!

Dobiné Olasz-Papp Nóra szerint a válaszkész szülő kifejezés feltételez egy képességet, amely lehetővé tesz bizonyos jelzésekre adott megfelelő választ. Egyfajta ősi tudásról van szó, ami minden szülőben ott szunnyad és felébreszthető, erősíthető.

Minden kisbaba úgy jön a világra, hogy ösztönös, tökéletes jelzőrendszerrel működik, sőt, már a várandósság hónapjai alatt képes jelzéseket küldeni. A szüleivel, az elején legfőképp édesanyjával úgy alakul ki a megfelelő kommunikációs kapcsolat, ha az anya érzékenysége lehetővé teszi a baba jelzéseinek felismerését, megismerését és gyorsan, minél hamarabb reagál, válaszol – mutatott rá az egyik legérzékenyebb pontjára az anyaságnak Dobiné Olasz-Papp Nóra. Mint folytatta, a megfelelő válasz alakítja ki a baba bizalmát önmaga és a világ felé és alapozza meg az érzelmi biztonságot – így tanulja meg, hogy ő különleges és egyedi személyiség, akinek számítanak az érzései és érdemes a jelzéseket kiküldeni a világba.

Dobiné Olasz-Papp Nóra szerint ez a fajta kötődés és a ”biztonságban vagyok”-érzés nyugodttá, kiegyensúlyozottá teszi a babát, ami pedig a szülői önbizalomra van remek hatással. Mindez a gyakorlatban azt jelenti: anya és gyermeke oda-vissza hatnak egymásra. A baba nyugodtsága és kiegyensúlyozottsága nem egyenesen arányos azzal, hogy folyamatosan mosolyog, csendben van. Egy érzelmileg biztonságos, meleg családban megengedett az érzelmi szabadság, tehát szabad érezni negatív érzéseket is, így a sírás, a düh érzése, stb. megengedett dolog, hisz egy ilyen aprócska ember is reagálhat így az őt ért élményekre, ingerekre. Sőt, ennek az érzésének hangot is ad, mert hangot mer adni! Miért ne tenné? A negatív érzelmek is az élet velejárói, nem csak az öröm és boldogság. A szülők példamutatása itt is nagy szerepet játszik és nagyon sokat számít a hitelesség!

Folyamatos változás

„Soha nem az a cél, hogy a pici ne sírjon, hanem az, ha kifejezi érzelmeit, akkor meghallgatásra és megértésre találjon, jelzései ne maradjanak adekvát válasz nélkül” – jegyezte meg az egyesület alapítója. Dobiné Olasz-Papp Nóra végül kitért arra is, hogy a válaszkészség megnyilvánulása a baba növekedésével, fejlődésével változik. Másképp válaszolunk egy csecsemő igényére, mint egy 2-3 éves gyermekére, de a válaszkészség egy életen át kísér minket és gyermekeinket!