Magyar fejlesztés: megoldás a hasfájós babáknak

A magyar kutatók által kidolgozott eljárás azoknak a csecsemőknek segíthet, akik nem kaphatják meg a szülőcsatornában azokat a baktériumokat, amelyek fontos részét képezik immunrendszerüknek - írja a richpoi.com.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 26. bencze.aron

A magyar kutatók által kidolgozott eljárás azoknak a csecsemőknek segíthet, akik nem kaphatják meg a szülőcsatornában azokat a baktériumokat, amelyek fontos részét képezik immunrendszerüknek – írja a richpoi.com.


A cikk beszámolója szerint a magyar élelmiszeripar fejlesztését és ezzel a fogyasztók életminőségének javítását vállalták egyetemi kutatók Debrecenben néhány éve. A legnagyobb áttörést egy most kifejlesztett terméktől, az anyatejből készült joghurttól várják a kutatók, amely megoldást jelenthet a hasfájós csecsemők szenvedéseire. A csecsemőknek születésükkor steril a bélrendszerük, nincsenek benne baktériumok – magyarázta Porkis József szakértő, hozzátéve: a szülőcsatornában kapják meg azokat a baktériumokat, amelyeket utána beépítenek a bélrendszerükbe, ez később fontos része lesz az immunrendszerüknek is.

Akik azonban császármetszéssel születnek, el vannak zárva ezektől a baktériumoktól, amelyeket nehéz mesterségesen pótolni – közölte. Prokis kiemelte: ilyen baktériumok a joghurtban is vannak, de tejből készült termékeket 1-2 éves korukig nem adhatnak a gyerekeknek. Ezért tűnt logikus ötletnek, hogy odaadják az édesanyáknak a szükséges baktériumokat, akik saját anyatejük és egy joghurtkészítő gép segítségével 6-8 óra alatt elkészíthetik a csecsemők számára is fogyasztható joghurtot, amellyel a hasfájás és más immunrendszefűzte hozzá a cikk beszámolója szerint.