Majd a szülők eltemetik a gyerekeiket

A társadalmat egy olyan betegség tizedeli, amiről az emberek nagy részének fogalma sincs: járványszerűen terjed a gyermekkori elhízás. A problémára a kormány is keresi a választ.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 18. bencze.aron

A társadalmat egy olyan betegség tizedeli, amiről az emberek nagy részének fogalma sincs: járványszerűen terjed a gyermekkori elhízás. A problémára a kormány is keresi a választ. Az MNO által megkérdezett szakember azt mondja: a felnőtt minta a meghatározó. Az egészségügyre szánt pénzből pedig szánni kell egy csak hosszú távon megtérülő, de hasznos befektetésre, az egészségkultúra kialakítására.


A gyermekkori elhízás súlyát mutatja, hogy Lázár János is beszállt az ellene folytatott küzdelembe. Hódmezővásárhely polgármestere a gyorséttermeket állította célkeresztjébe. A politikus célja az, hogy a láncok véget vessenek azoknak a félrevezető kampányoknak, amiket megjelenésük óta folytatnak. Hatásos reklámokkal elkábítják az oda beérkező gyerekeket, akik szinte euforikus állapotban követelik az ételekhez járó ajándékokat. Lázár nem csak a szavakkal dobálódzik, Hódmezővásárhelyen csak akkor épülhet gyorsétterem, ha az 8 millió forinttal támogatja a helyi népegészségügyi programot. A program részeként a fiatalok tájékoztatást kapnak arról, hogy mennyire egészségtelen az, hogy ha a „fast food” rabjaivá válnak. Saját magukkal néznek tehát szembe a hamburgergyárak. Az, hogy a tükörben mit fognak látni, még kérdéses, egy biztos, meg kell felelniük a kormány népegészségügyi céljainak.

Sok ember sokszor hozott rossz döntéseket

Döbbenten vesszük észre, hogy hány gyermek van elhízva manapság. Az elhízás alapvetően egy emberi döntés, tehát ha az összképet vizsgáljuk, akkor látható, hogy sok ember sokszor hozott rossz döntéseket. Nyilván jobb helyzetben vannak azok, akik képesek betérni egy exkluzív wellnessklubba, ahol tisztára moshatják az egészséggel kapcsolatos lelkiismeretüket. Az északi országokban, ahol a gazdasági fejlettséghez egyfajta kulturális fejlettség is társul, ott az emberek is egészségesebbek – mondta el az MNO-nak dr. Borka Péter a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának tanára.

A teljes cikket ide kattintva olvashatja el.

Fotó: metropol.hu