Meddig őrizzük ártatlanságunkat?

A szexuális aktivitás kezdete fontos népegészségügyi adat, hiszen kimutatottan összefügg a nemibetegségekkel, a tizenéveskori terhességekkel, a depresszióval, az öngyilkossággal. Csakhogy nem mindegy, hogyan állapítják meg ezt a kort. Egy nemzetközi felmérés meglepő eredményei.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 26. szabo.daniel

A szexuális aktivitás kezdete fontos népegészségügyi adat, hiszen kimutatottan összefügg a nemibetegségekkel, a tizenéveskori terhességekkel, a depresszióval, az öngyilkossággal. Csakhogy nem mindegy, hogyan állapítják meg ezt a kort. Egy nemzetközi felmérés meglepő eredményei.


Dr. Jokin de Irala három országban (Peru, El Salvador, Spanyolország) több mint hétezer fiatalt kérdezett meg arról, mikor vesztették el szüzességüket. Tanulmányában – amely lényegesen szélesebb mintavételre alapoz, mint más hasonló felmérések – két szempontot vizsgált: a szüzesség elvesztésének átlag életkorát, illetve adott életkorban a szüzességüket elvesztők arányát.

Az utóbbi kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy a fiatalok jóval később kezdik a szexuális életet, mint azt a média bemutatja. Az általános – és a média által sugallt – felfogás szerint a fiatalok zöme 15 éves kora körül létesít először szexuális kapcsolatot. Ez azonban nem igaz; az ilyen korú fiatalok többsége még szűz – derül ki Irala tanulmányából.

A tévedés oka – mutat rá a kutató – az, hogy a legtöbb felmérés csak az első szempontot, a szüzesség elvesztésének átlag életkorát vizsgálja – csakhogy kizárólag olyan válaszadók válaszai alapján, akiknek már volt szexuális kapcsolatuk. Az így kapott adatok csak a szexuálisan aktív fiatalok kormegoszlását tükrözik, ami lényegesen különbözik a fiatalság egészének adataitól.

Dr. Irala felmérése, amely az összes fiatalra kiterjeszti a vizsgálatot, azt mutatja, hogy a vizsgált három országban a 15 éveseknek mindössze 20 százaléka próbálkozott testi kapcsolattal, és 18 éves kor alatt a fiatalok többsége még nem él szexuális életet.  

Életkor    Százalék szexuálisan aktív ebben az életkorban
           El Salvador    Peru    Spanyolország
13         6.7               4.4         –
14        13.8             9.6          –
15        20.9             17.0        –
16        26.6             21.4       21.7
17        32.0             29.4       34.8
18        38.0             40.0       62.9
19        45.5               –          78.0
20         –                   –          79.5

A fentiek fényében fontos volna, hogy az országos és nemzetközi egészségügyi szervezetek átgondolják, miféle programokat visznek a közép-, sőt általános iskolákba. Ha ugyanis téves az a feltételezés, hogy ez a korosztály aktív szexuáls életet él – márpedig a fenti adatok ezt igazolják –, akkor a szexuális nevelési, óvszer- és fogamzásgátló-népszerűsítő stb. programok a kockázatcsökkentés (AIDS, nemibetegségek stb.) helyett valójában éppen szexuális aktivitásra biztatják, s így az azzal járó kockázatoknak teszik ki a tisztaságban élő fiatalok sokaságát – írja a catholicexchange.com.