Még nem késő védekeznünk!

Egyenlőre nem halmozódik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma - közölte az ÁNTSZ, hozzátéve, hogy még most érdemes kérni az oltást nemcsak azoknak, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak és térítésmentesen kaphatják meg azt, hanem az egészséges gyermekeknek és felnőtteknek is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 04. czefernek.lena

Egyenlőre nem halmozódik az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma – közölte az ÁNTSZ, hozzátéve, hogy még most érdemes kérni az oltást nemcsak azoknak, akik a veszélyeztetett csoportba tartoznak és térítésmentesen kaphatják meg azt, hanem az egészséges gyermekeknek és felnőtteknek is.


A 2011/2012-es influenza szezonban először igazoltak influenza vírus által okozott megbetegedést a virológiai vizsgálatok az Országos Epidemiológiai Központ Légúti vírus osztályán: a 43. héten egy 18 éves beteg légúti váladékában mutatták ki az influenza A vírus jelenlétét. Az influenza A vírus altípusának meghatározása folyamatban van – közölte az ÁNTSZ pénteken. Tájékoztatásuk szerint az influenza figyelőszolgálatra kijelölt, úgynevezett sentinel orvosok 14, egyéb egészségügyi szolgáltatók 9 influenza-gyanús betegtől küldtek vizsgálati anyagot az OEK Légúti vírus osztályára.

Influenzaszerű (tehát nem feltétlenül influenzavírus által okozott, de ahhoz hasonló tüneteket mutató) megbetegedések halmozódásáról a 43. héten nem érkezett jelentés, az október 24 – 30. közötti időszakban az országban kb. 5.800 influenzaszerű megbetegedést regisztráltak. Az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók 15,6%-a 0-14 éves gyermek, 47,3%-a 15-34 éves fiatal felnőtt, 27,0%-a 35-59 éves, 10,1%-a pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott.

Az oltás országszerte megkezdődött. Idén is 1,3 millió térítésmentes vakcina áll a veszélyeztetett korcsoportok rendelkezésére. Az érintettek keressék fel a háziorvosukat, hogy megkaphassák az oltást. A térítésmentes oltásra nem jogosultak orvosukkal írathatják fel receptre a hazai patikákban kapható vakcinák valamelyikét. A védettség kialakulásához körülbelül két hétre van szükség, ezért érdemes az oltást mielőbb felvenni – figyelmeztet az ÁNTSZ.