Még nem lélegezhetnek fel az allergiások

Bár már lecsengőben van az allergén növények pollenszórása, az arra érzékenyeknél még mindig jelentkezhetnek tünetek - hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 20. szabo.daniel

Bár már lecsengőben van az allergén növények pollenszórása, az arra érzékenyeknél még mindig jelentkezhetnek tünetek – hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szombaton az MTI-hez eljuttatott közleményében.


Különösen fontos odafigyelniük azoknak, akik a hosszú hétvégén szabadtéri programot terveznek, túrázni indulnak – közölték.

Az Országos Környezet-egészségügyi Intézet (OKI) Aerobiológiai Monitorozási Hálózatához eddig beérkezett adatok szerint a parlagfű és a többi allergén növény virágpora jellemzően már csak alacsony koncentrációban vagy egyáltalán nincs jelen a levegőben. A múlt héten még mértek közepes szintet – kedden Kaposváron a parlagfű, csütörtökön Szegeden pedig a csalánfélék pollenjéből -, de ez már csak a tüneteket okozó mennyiség alsó határát jelentette, és csak egy-egy napon, egy-egy városban jelentkezett.

Az ÁNTSZ kiemelte, hogy az enyhe, napsütéses időben, a kisebb esők révén a levegőbe kerülhetnek a már leülepedett virágporszemek, a pollenkoncentráció ismét olyan szintre emelkedhet, amelyet már az allergiások megéreznek. A “tünetmentes időszak” csak a tartós esők és a fagy beköszöntével kezdődik.

Az aktuális mérési adatok továbbra is folyamatosan nyomon követhetők térképes és szöveges formában az OKI és az ÁNTSZ internetes oldalán és az ÁNTSZ Facebook-oldalán – írták.