Megőszülünk-e a stressztől?

A haj korai őszüléséért a legtöbben a stresszt teszik felelőssé, pedig erre egyelőre nincs tudományos bizonyíték - a jelenség hátterében döntő részben genetikai okok állnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 12. szabo.daniel

A haj korai őszüléséért a legtöbben a stresszt teszik felelőssé, pedig erre egyelőre nincs tudományos bizonyíték – a jelenség hátterében döntő részben genetikai okok állnak.


A haj akkor kezd őszülni, amikor a növekedéséért felelős sejtek abbahagyják a pigment termelését. Ennek időpontja etnikai hovatartozás szerint változhat: a Journal of Investigative Dermatology című szaklapban megjelent cikk szerint legkorábban a fehér bőrűek őszülnek, már harmincas éveik közepén megjelennek ősz hajszálaik. Valamivel később, harmincas éveik vége felé növesztenek ősz hajszálakat az ázsiaiak, míg legkésőbb, negyvenes éveik közepén a fekete bőrűeknél jelentkezik az őszülés. Etnikai hovatartozástól függetlenül elmondható, hogy ötven éves korára minden második ember legalább félig megőszül.

Öröklött tényezők felelnek az őszülésért

Az őszülés genetikai okainak felderítésére vállalkozott egy 2009-es dán kutatás: egypetéjű és kétpetéjű ikrek esetében vizsgálták, mikorra esik az őszülés időszaka. Míg az azonos génekkel rendelkező egypetéjű ikrek életmódjuktól és szakmájuktól függetlenül szinte azonos ütemben őszültek, a különböző génállományú kétpetéjű ikreknél eltérések mutatkoztak e tekintetben is.