Mi az a szoptatási ambulancia?

Új, hiánypótló szolgáltatásra hívjuk fel a figyelmet, amely ugyan eddig is létezett egy-két bababarát címmel rendelkező szülészeten, de arról, hogy elterjedt, ismert lehetőségről volna szó, fontossága ellenére még mindig nem beszélhetünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 05. szabo.daniel

Új, hiánypótló szolgáltatásra hívjuk fel a figyelmet, amely ugyan eddig is létezett egy-két bababarát címmel rendelkező szülészeten, de arról, hogy elterjedt, ismert lehetőségről volna szó, fontossága ellenére még mindig nem beszélhetünk.


A női mell, különösen abban az időszakban, amikor tej is termelődik benne, amolyan senki földjének számít az egészségügyi ellátórendszeren belül. Kihez forduljon az édesanya például akkor, ha mellgyulladása van? És ha fájdalmas a szoptatás? És akkor, ha gyógyszert kell szednie? És ha éjszakánként nyolcszor-tízszer is szopni szeretne a tíz hónapos? Vagy ha egyszer csak nem akar szopni a hét hónapos? Vajon a kapott tanácsok elősegítik a kizárólagos, igény szerinti szoptatást hat hónapos korig, majd a szoptatás folytatását kétéves korig vagy azon túl, ahogy az Egészségügyi Világszervezet ajánlja?

Egészségügyi kérdés egyáltalán a szoptatás?

Akár az volt eredetileg, akár nem, napjainkban tény, hogy elsősorban egészségügyi dolgozókkal kerül kapcsolatba a szoptatás során az édesanya. Addig rendszerint nincs is semmi gond, amíg minden rendben megy. Manapság azonban gyakoriak a szoptatási problémák, mert kevés hiteles és a szoptatást elősegítő információ jut el az anyákhoz, a velük kapcsolatba kerülő védőnők, csecsemőápolók, gyermekorvosok, szülészek és szülésznők képzéséből pedig hiányoznak a segítségnyújtást lehetővé tevő pontos, naprakész, részletes információk. Így sokszor kap a segítséget kereső anya sokféle, egymásnak ellentmondó tanácsot, túlságosan gyakran és indokolatlanul javasolják a szoptatás abbahagyását. Még mindig ritkaságnak számít, hogy az orvos, védőnő vagy csecsemős a laktáció területén jártas szakemberhez (teljes listájuk térképpel itt) irányítsa azokat az anyákat, akiknél az ő tudása kevésnek bizonyul a probléma megoldásához. A Semmelweis Egyetemen még csak harmadik éve létezik az a posztgraduális képzés, amelynek során a szoptatás támogatásával kapcsolatos széleskörű, nemzetközi normáknak is megfelelő ismeretanyagot el lehet sajátítani.