Mi foglalkoztat téged az utóbbi időben? – Pál Feri előadása

A tartós kapcsolat egyik titka a fenti kérdés. Felbukkan érzelmi életünkben a tárgyak, a szemkontaktus szerepe, megtudjuk azt az öt dolgot, amit súlyos betegek másként csinálnának az életükben. Így képesek leszünk felismerni, amikor jól vagyunk, Béla bácsit sem hagyjuk ki, végezetül megismerhetjük az első nagy bölcsességet, amit egy légikatasztrófa túlélője fogalmazott meg.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 11. Paulik András

A tartós kapcsolat egyik titka a fenti kérdés. Felbukkan érzelmi életünkben a tárgyak, a szemkontaktus szerepe, megtudjuk azt az öt dolgot, amit súlyos betegek másként csinálnának az életükben. Így képesek leszünk felismerni, amikor jól vagyunk, Béla bácsit sem hagyjuk ki, végezetül megismerhetjük az első nagy bölcsességet, amit egy légikatasztrófa túlélője fogalmazott meg.


Ha ezt a kérdést képesek vagyunk feltenni a társunknak, segíti az érdeklődésünk fenntartását iránta. Megkérdeztek egy ötven éve boldog kapcsolatban élő párt, hogy mi a titkuk. Ők így feleltek: Shakespeare! Kiderült, hogy ismerkedésük fontos eleme volt, hogy mindketten rajongtak a szerzőért, és mivel Shakespeare nagyon sokat írt, így bőven volt miről beszélgetni…

Fontos tárgyak szerepe érzelmi életünkben

Ha egy tárgy szimbólikussá tud válni és érzelmekkel telítődik, akkor nem a tárgy pénzbeli értéke, hanem a jelentése és a jelentősége lesz nagy. Lehet ez egy kép apuról. A tárgyak a magunkról alkotott tudatos énképünk részévé válhatnak . Ezért van az is, hogy ha meghal egy nekünk fontos ember, akkor miért halunk bele egy kicsit mi magunk. Mert Ő az önmagunkról alkotott kép fontos  része lett – így hát ez is radikálisan megváltozik, mert kénytelen vagyok a veszteség miatt az önmagamról alkotott képet is  megváltoztatni. Érdekes, ugye?

Nézz rám!

Tudtátok, hogy egy jó pillantás felér egy simogatással? Igen, ha egy férfi és egy nő hosszan néz egymás szemébe – pusztán ez erősíti a vonzalmukat! Eric Berne szerint napi tíz simogatásra van szükségünk a boldogsághoz . Egy igazi megértő szempár. Természetesen nemcsak a szemünk vehet részt a kapcsolat erősítésében. Már megint a kutatásokra kell hivatkoznunk! Olyan párokkal végeztek vizsgálatot, akik épphogy csak elkezdtek járni egymással.  Három napon át húsz percet kellett írásra szánniuk. Az egyik csoportnak a kapcsolatukról, az érzelmeikről és az érzéseikről kellett írniuk, a kontroll csoportnak pedig bármilyen tevékenységükről. Akik az érzelmeikről írtak, ott a párok hetvenhét százaléka maradt együtt, ahol pedig semleges témákról írtak, ott ötvenkét százalék!

Mit csinálnánk máképpen?

Egy Indiában szolgáló apáca megfigyelte, mi jár súlyos betegek – mondjuk ki haldoklók – fejében. Öt dolgot jegyzett fel, amik segíthetnek felismerni nekünk bizonyos dolgok, életesemények jelentőségét. Az egyik domináns érzés az volt, hogy „bárcsak lett volna bátorságom, hogy ne mások elvárása szerint éljek”, ezt követte a „bárcsak ne dolgoztam volna olyan sokat”, harmadik helyen a „bárcsak lett volna elég bátorságom, hogy kifejezzem az érzéseimet” végzett. Ezt követte a vágy, hogy „bárcsak megőriztem volna a kapcsolataimat a barátaimmal”, végül pedig „megengedhettem volna magamnak, hogy boldogabb legyek”.  Példa a negyedik megfogalmazásra van egy Rómában tanuló teológus hallgató esete, aki annyira, de annyira készült a feladatára, hogy barátja pappá szentelésén nem vett rész. Harminc év után is fájdalmas neki ez az élmény, mert megbánta! Ma is látja a barátja arcát maga előtt, látja a csalódottságát, és ebből a távlatból rálát arra, hogy igen, ott kellett volna lennie. Azért fontos látnunk, hogy utólag hogy néznek ki életünk eseményei, mert itt és most képesek vagyunk felismerni, amikor most jól vagyunk, és tudatosítani tudjuk ezt.

Béla bácsit kéne megértenem!

Mondta Feri.

Mert mindig derűs 84 évesen. Garázst bérelek tőle.

– Mehetnék-e a pénzzel? – kérdezem.

Persze!

– Sietek, mindjárt ott vagyok.

Nem kell sietni, csak gyere.

Foglalj helyet, mit hozhatok? Mi van az autóddal? Én eladtam az enyémet. De jól járt vele aki megvette! Nézd, itt a nyaralónk képe. Egész nyáron lent vagyok.

– Akkor majd kereslek március végén…

Mindegy Ferikém, hogy március, vagy április, csak hívjál, majd jössz!

Minden pillanatban ezer lehetősége lett volna, hogy panaszkodjon….

Az első nagy bölcsesség…

Az utas azon a gépen volt, ami sikeresen leszállt két évvel ezelőtt a Hudson folyóra. Előadást tartott, mit élt át abban a tíz másodpercben, amíg bemondta a pilóta, hogy sajnos kényszerleszállást kell végrehajtania.

„Nagyon világosan rájöttem, hogy másképp éltem, mint ahogy kellett volna. Ha van valaki, és jó épp létezni,  és van egy palack vörösbor, azt ki kell nyitni, és meg kell inni. Nincs mire várni.”

És még van két nagy bölcsessége, de nem rohanunk át rajta – majd jövő héten!