Mi kerül az asztalra a bölcsiben és az oviban?

A legtöbb szülő különös gondot fordít arra, hogy gyermeke változatos és egészséges ételeket egyen. Azt azonban nem tudjuk befolyásolni, hogy mit tesznek csemeténk elé a bölcsődében vagy az óvodában.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. június 21. bencze.aron

A legtöbb szülő különös gondot fordít arra, hogy gyermeke változatos és egészséges ételeket egyen. Azt azonban nem tudjuk befolyásolni, hogy mit tesznek csemeténk elé a bölcsődében vagy az óvodában. Nemrégiben a jövő nemzedékek és az oktatási jogok biztosai arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyermekétkeztetésben olcsó alapanyagokból egészségtelen ételek készülnek.


Túlnyomó részben import tartósítószerekkel és sokféle adalékanyaggal kezelt olcsó tömegáruból főznek a közoktatási intézményekben – mondta el egy sajtótájékoztatón Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési és Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa néhány héttel ezelőtt.

Mi kerül az asztalra a bölcsődékben és az óvodákban? Felhívást intéztek a biztosok az iskolák, az óvodák és a bölcsődék fenntartóihoz és az intézményvezetőkhöz, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a közétkeztetésben részesülő gyermekek asztalára minél több egészséges, lehetőleg helyi forrásból származó élelmiszer kerüljön.

Egyúttal megkérték a vidékfejlesztésért, a közoktatásért és a népegészségügyért felelős tárcák vezetőit, működjenek együtt az érintettekkel, többek között civil szervezetekkel, a gazdálkodó szervezetekkel és más szakmák képviselőivel, például orvosokkal, védőnőkkel, dietetikusokkal és szakácsokkal – a célok megvalósulása érdekében.

Túl sok só, tészta, hús, kevés zöldség és gyümölcs

Aáry-Tamás Lajos felhívta a figyelmet arra, hogy az ÁNTSZ vizsgálatából kiderült, az óvodában és az iskolában a gyerekek ételének a sótartalma az ajánlottnak a háromszorosa, vagy annál nagyobb, ami főképp a tartósított, porból készült ételek következménye. Az orvosok szerint ennek köszönhetően jelent meg a gyermekkori hipertónia, a magas vérnyomás.