Miért dadog a hároméves?

Juli egy hónapja dadogni kezdett. Vajon hogyan segíthetnének neki?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 03. szabo.daniel

A babaszoba.hu sorozatában pszichológus újságírónk, négygyerekes édesanya válogat a hozzá érkező kérdésekből. Juli egy hónapja dadogni kezdett. Vajon hogyan segíthetnének neki?


Kedves Judit! Juli lányom hároméves lesz, és nagyjából egy hónapja elkezdett dadogni. Eleinte nem foglalkoztam vele, de az utóbbi két napban egyre komolyabbá vált a helyzet. Nem tudok felidézni semmi váratlant az életünkben, hogy esetleg annak hatására kezdett volna el dadogni. Kezd aggasztani a dolog! Szeretném, ha megosztanád velem a véleményed!
Üdv: Zsófi

Kedves Zsófi!
A dadogás lehet ebben az életkorban élettani dadogás, ami azt jelenti, hogy a gyerek többet akar gyorsan és egyszerre elmondani, mint amennyire a beszédkészsége engedné. Így megakad, majd dadogni kezd a kicsi. Természetesen a dadogáshoz hajlam is kell, és az is lehet, hogy valóban valami lelki háttere is van, de ettől nem kell megijedni, nem “tettétek tönkre” a gyereket. Inkább gondolj arra, hogy mindenkinek vannak az életében zökkenők, amelyekkel így vagy úgy birkózunk meg. A dadogás sokszor magától oldódik, de lehet, hogy logopédushoz kell fordulni ahhoz, hogy rendeződjön. Nagyon fontos, hogy türelmes legyél, hiszen ha a gyerekünk magától a dadogástól is szorong, akkor mélyülhetnek a tünetek. Enyhébb esetben csak hangokat, szótagokat, szavakat ismétel a dadogó, láthatóan nehezére esik továbblépni. Ez a klónusos dadogás. Ha már az első hangnál megakad, és nem tud áttérni a következőre, ez már a nehezebben viselhető, súlyosabb helyzet: a tónusos dadogás. Előfordul, hogy a gyerek egy szót ismételget, de nem görcsösen, csak éppen azért, mert nem jut eszébe a következő szó. Ez a beszédfejlődés kezdetén (2 és 4 éves kor között) jellemző, és nem tekinthető dadogásnak. Viszont ha itt türelmetlenkedni kezd a hallgatóság, és figyelmezteti a gyereket, akkor a szóismétlésből is kialakulhat dadogás.