Miért fáj a gyerek feje? – és mit tehetünk ellene?

A nők 85 %-a, míg a férfiak 75 %-a szenved el élete során legalább egyszer izomfelszülésből adódó fejfájást, leggyakrabban 20 és 50 éves kor között – nyilatkozta dr. Kovalenko Marina, az Alternatív Mozgásszervi és Gerincgyógyászati Klinika vezetője, akitől elsősorban azt próbáltuk megtudni: a gyermekek esetében milyen okokra vezethető vissza ez a probléma?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 16. bencze.aron

A nők 85 %-a, míg a férfiak 75 %-a szenved el élete során legalább egyszer izomfelszülésből adódó fejfájást, leggyakrabban 20 és 50 éves kor között – nyilatkozta dr. Kovalenko Marina, az Alternatív Mozgásszervi és Gerincgyógyászati Klinika vezetője, akitől elsősorban azt próbáltuk megtudni: a gyermekek esetében milyen okokra vezethető vissza ez a probléma?


A migrénben szenvedő betegek többségének tenzios típusú fejfájásuk is van. De hogy pontosan mit is jelent ez a kifejezés? A fejfájás elején a fájdalom az erek fájdalmas ”görcse” és koponya izmainak feszülése dominál, később azonban az erek túltágulnak, és belőlük kilépő folyadék erek körüli szövetek irritációja által tartja fel a migrén elhúzódó panaszait, amíg a folyadék vissza nem szívódik az erekbe.

Mi lehet a ludas gyermekkorban?

A gyerekkori fejfájások egyik kiváltó oka füll-orr gégészeti szinten keresendő: arcüreg, vagy 3 éves kor után homloküreg gyulladás következményeként tapasztalnak fejfájást a gyerekeknél, ám a látásromlás, a kancsalság, sőt még egy kötőhártya gyulladás esetében is hasonló panaszokat regisztráltak. A fogzás és a fogszuvasodás szintén problémaforrás lehet – sorolta a további okokat dr. Kovalenko Marina, aki szerint ezek közül a fejsérülés az egyik legmarkánsabb. Mint mondta, egy viszonylag fájdalmatlan, kötőszöveti szintű sérülés azért veszélyes, mert akár évekig panaszmentes maradhat, így a fájdalom jelentkezésekor nincs mihez kötni. Ugyancsak veszélyzóna a szülési trauma: a baba világra érkezése során zárt blokkok keletkezhetnek az újszülöttben, ami később fejfájáson kívül arcüreggyulladási hajlammal is jár.

dr. Kovalenko Marina szerint a neurológiai betegségeket sem szabad figyelmen kívül hagyni. Az agyvíz keringési zavarai, a veleszületett artériás ellátási rendellenességek, a kialakuló tumorok és az agyhártya vagy az agyállomány gyulladása is felelős lehet a fejfájásért, ahogy a vérszegénység és az anyagcsere zavarok is! Azonban ezek a fejfájások csak kisebb részért felelős lehet.

Serdülőknél sem könnyebb

Tizenéves korban elsősorban a hormonális változásokra – az ösztrogén szint csökkenése melletti menstruációs migrén – vezethető vissza a fejfájás kialakulása, de a kiváltó okok között tartják számon a koffein, a nikotin és a különböző drogok megjelenését. Gyors növekedéshez köthető fejfájásért a hirtelen megnőtt gerincet okolhatjuk: a mélytartó izmoknak ugyanis nincs ideje megfelelően kifejlődni, a külső mozgató rostok túlterhelése miatt. Ilyenkor az egész fejet és gyakran tarkóról induló, tompa, szorító fejfájást éreznek a tinédzserek.A helytelen étkezési szokások pedig méregtelenítési zavarokhoz vezetnek, melyek nemcsak bőrtünetekben, de fejfájásban is megnyilvánulnak. A doktornő szerint kezelésükben nagyon fontos a pszichés vezetés, a megfelelő bioritmus kialakítása.

Mi lehet a megoldás?

A gyermekkori és a serdülőkori fejfájások esetében a kiváltó okok feltárása és annak megfelelő kezelése rendkívül fontos dr. Kovalenko szerint. A doktornő kiemelte: a keringési zavarokra blokkoldással, craniosacralis technikával, nehezebb esetben myofasciorelalaxatios akupunktúrával segíthetünk. A méregtelenítési, anyagcsere eredetű gondokat úgynevezett crniovisceralis technikával sikeresen kezelhetjük az ilyen jellegű tűneteket. Ugyanakkor lényeges szempont a pszichés háttér tisztázása, illetve egy életmódváltás mérlegelése is.