- Családháló - https://csaladhalo.hu -

Miért fontos szemészhez járni?

A rövidlátás egy egyszerű vizsgálattal már kiszűrhető, a gyermekek egy része mégis találgatja, mi lehet a táblán. Aki már az oviban sem látott élesen, annak a padban sem hiányzik a szemüveg. A tanév során a gyermekorvos vagy az iskolaorvos többnyire végeztet a gyermekkel táblaolvasásos látásfelmérést, azonban ez nem egyenlő egy alapos szemészeti vizsgálattal.

A jó látás ugyanis nem csak a távoli látásélességről szól, éppilyen fontos a közelre fókuszálás képessége, a két szem együttműködése, a szemmozgató izmok működése és a szem-, valamint a kézmozgások összehangolása is – figyelmeztet a hirado.hu [1], majdtájékoztat arról, hogy a statisztikák szerint az iskoláskorú gyermekek csaknem negyedére valamilyen típusú látásromlás jellemző, ezért iskolakezdés vagy új tanév előtt érdemes elvégeztetni egy átfogó látásvizsgálatot. 

Tóbiás Richárd, a szövetség elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, hogy sok magyar kis gyermek még sosem találkozott szemésszel. A szakember szerint a gyermekek látásának a romlása egy fájdalommentes folyamat, ezért gyakran a gyermek viselkedéséből lehet leszűrni az elváltozásokat: zárkózott, közelebbről nézi a tévét, nem úgy ismeri fel a tárgyakat, a tanulmányi eredménye elmarad a többiekétől.

Már lehet és kell is a csecsemők a szemét vizsgálni – mondta a műsorban Nagy Zoltán Zsolt, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának dékánja, az Egészségügyi Diagnosztikai Intézet igazgatója. Hozzátette, a veleszületett betegségeket már ekkor ki lehet szűrni, később sok múlik a szülőn. Elmondása szerint a kancsalságot, már egy ülni képes csecsemőnél is lehet vizsgálni. Kisgyermekkorban a távollátás okoz problémákat, míg a rövidlátás inkább később, 8–10 éves kor után, illetve serdülőkorban alakulhat ki – hangsúlyozta a szakember.

Hozzászólások

hozzászólás