Miért nem jön a kistesó?

Sok oka lehet annak, hogy késik az újabb gyermekáldás. Megmutatjuk, hogy nyomoz a szakember, ismerd meg az első lépéseket!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 14. szabo.daniel

Sok oka lehet annak, hogy késik az újabb gyermekáldás. Megmutatjuk, hogy nyomoz a szakember, ismerd meg az első lépéseket!


Ha csak pár percig gondolkodsz, szinte biztos, hogy legalább tíz okot fel tudsz sorolni, ami a késlekedő gyerekáldásért felelős. Segítsek? Későre tolódott gyerekvállalási életkor, hormonális fogamzásgátlás utóhatása, művi abortuszok szövődményei, dohányzás, szűk férfinadrág, környezetszennyezés, egyoldalú táplálkozásból fakadó vitamin és nyomelemhiány, stressz, szorongás a karrier miatt, párkapcsolati bizonytalanság. Természetesen előfordulhat, hogy egy párt a fent leírt összes hátrány érint, mégis könnyen összejön a baba. Mert ugye az a megállapítás is érvényes, hogy “akinek méhe és petefészke van, az teherbe is eshet”. De van olyan pár, ahol csak egy okot találnak, vagy egyet sem, és mégis több évig húzódik, míg szakemberek, beavatkozások, gyógyszerek segítségével megfogan a baba. A hormonális rendszer, a nemi szervek működése és maga a fogantatás ugyanis hihetetlenül bonyolult. A természet igyekszik többszörösen bebiztosítani az utód túlélését. Ha úgy tűnik, hogy hiba van a gépezetben (a génekben, az anyai szervezetben, a környezetben), könnyen visszavonulót fúj. Ma már nem élünk természetes körülmények között. Hormonális rendszerünk a mai divatnak megfelelő, diétával fenntartott soványságot is éhezésnek tekintheti. Éhínségbe pedig nem enged kisbabát születni. És ez csak egyetlen példa a sok közül…

Keress szakembert!
A fentiekből talán érezhető, hogy egyáltalán nincs egyszerű dolga annak, aki segíteni szeretne egy meddő páron.
– A kivizsgálást végző team 40%-ban a nőnél, 40%-ban a férfinél, 20%-ban mindkettejüknél talál eltérést – mondja Dr. Fülöp István, a Róbert Károly Magánlklinika Meddőségi Centrumának vezetője – Az orvostudomány mai lehetőségei mellett hiba egyszerűen a nő kezébe nyomni egyetlen receptet, hogy ezt váltsa ki, szedje be, és meglesz a baba. Sajnos nem egy levelet kapok internetes tanácsadó oldalamra, amiből kiderül, hogy egy általános nőgyógyász egy-két vizsgálatra alapozva évekig “kezeli” a meddő párt sikertelenül. A több éves kilátástalan küzdelem komoly lelki teher, és csökkenti a teherbeesés esélyét is, hiszen a biológiai óra ketyeg. Sajnos kevesen értik meg, hogy ez egy külön szakma, a meddőség problémájával a legjobb meddőségi centrumba menni. Ahogy egy értékes autóval jól felszerelt márkaszervizbe, nem ahhoz a kedves mesterhez a sarkon….