Miért ugat a gyerekem?

Ha gyermekünk éjszaka váratlanul ugató, vagy lónyerítéshez hasonló köhögéssel ébred, akkor valószínűleg kruppos rohama van. A tüneteket nem árt komolyan venni, hiszen azon túl, hogy ijesztőek, a csecsemőknél életveszélyesek is lehetnek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 27. szabo.daniel

Ha gyermekünk éjszaka váratlanul ugató, vagy lónyerítéshez hasonló köhögéssel ébred, akkor valószínűleg kruppos rohama van. A tüneteket nem árt komolyan venni, hiszen azon túl, hogy ijesztőek, a csecsemőknél életveszélyesek is lehetnek.


A kruppot (laryngitis acuta subglottica) vírusos, ritkábban bakteriális fertőzés okozza, melyet az enyhe tüneteket követően éjszakai, ugatásra hasonlító köhögés kíséri. Ezeket a tünetek a légcső gyulladása, rosszabb esetben beszűkülése okozza. Ez tönkreteszi a nyálkahártya felszínét, kiszárad és nem képes ellátni védekező funkcióját. Ezért szokott a kruppos roham a náthás fertőzések első jeleként, ám teljesen váratlanul jelentkezni.

A krupp különösen a kisebb gyerekeknél, csecsemőknél veszélyes, körülbeül 0-3 éves kor között, hiszen ekkor a pici légútja még fejletlen, átmérője nagyon kicsi és a porcok sem szilárdultak meg teljesen. A nyálkahártya sérülése annak duzzanatát is okozhatja, ami ekkor beszűkíti a légcsövet, ezzel akadályozva a levegő útját. Fontos, hogy ilyenkor próbáljuk megnyugtatni gyeremkünket, hiszen a pánik fokozott oxigénfelhasználással jár, ami a fulladásos tüneteket erősítheti.

Ha rohamot kapott a gyerek, akkor annak intenzitásától és a pici életkorától függően orvost kell hívi. Ám amíg megérkezik, addig a legfontosabb teendő a légutak lehűtése. Ezt hűvösebb időben az ablak kinyitásával is megtehetjük, ekkor a beáramló hideg levegőt lélegeztessük be, ami összehúzza a nyálkahártya vérereit, ezzel csökkentve a duzzanatot. Természetesen figyeljünk oda, hogy a kicsi testét melegen tartsuk, hiszen nem akarunk újabb megfázást okozni neki. Egy másik megoldás – ha van otthon – a hideg párásító bekapcsolása és az abból áramló hideg levegő belélegeztetése.

A legkisebbeket azonban szinte minden esetben kórházba kell vinni, ahol váladékoldó gyógyszereket lélegeztetnek be velük, ami gyorsan tágítja a légcsövet.

Két krupp-roham között a gyerek teljesen tünetmentes, tehát teljesen egészséges. Ezért sem a megelőző gyógyszeres kezelés nem használ, sem a sóterápia. Az allergia-tesztek, vagy a különleges vizsgálatok sem fogják tudni kimutatni a hajlamot. Azonban – ahogy más légúti betegségek esetében is  – a krupp lehetősége csökkenthető fűtési szezonban megfelelően párásított levegőjű szobával, a náthás gyerekek kerülésével, illetve a dohányzás mellőzésével a gyerek előtt.