Milyen jelek utalnak a szülés megindulására?!

Első szülés előtt különösen nagy a kismamákban a félelem, vajon észlelni fogják-e a jeleket, és legfőképpen időben meg is értik? Az aggodalmak eloszlatása kedvéért összegyűjtöttük azokat a tüneteket, amelyek arra figyelmeztetik az állapotos nőket: eljött az idő!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. február 16. bencze.aron

Első szülés előtt különösen nagy a kismamákban a félelem, vajon észlelni fogják-e a jeleket, és legfőképpen időben meg is értik? Az aggodalmak eloszlatása kedvéért összegyűjtöttük azokat a tüneteket, amelyek arra figyelmeztetik az állapotos nőket: eljött az idő!


Egy biztos, a szülés nem gombnyomásra indul és nem is előre megírt és ismerhető forgatókönyv szerint zajlik. Nem érdemes összehasonlításokat keresni, és kétségbe esni, ha barátnőknél, rokonoknál egy picit másképp zajlott a folyamat. A test már napokkal a tényleges szülés előtt megkezdi a felkészülést az eseményre. Még az orvostudomány sem tud adekvát választ adni, miért pont akkor indul el a szülés, amikor. Annyi bizonyos, hogy egy összetett hormonális – és idegi – folyamatról van szó.

A nyákdugó elhagyása: Akár egy darabban, akár több menetben veszítheted el, azonban a nyákdugó távozása önmagában még nem jelent semmit, és még azt sem jelzi, mikor fog kezdődni a szülés. Ez egy nagyon megbízhatatlan jel. Van olyan kismama, aki hetekkel előbb veszti el a nyákdugót, van, aki csak szülés közben! És létezik az a verzió is, mikor észre sem veszik!

Erős, medence felől sugárzó fájdalom: ez is csak előjel, mint a nyákdugó távozása. Amikor a baba feje beilleszkedik a szülőcsatornába, az okozhat ilyen érzést. A szülőcsatornába beilleszkedő fej egyébként egyben összehúzó hatással is van a méhre, tehát rövid időn belül várható a fájások beindulása is.

Elfolyik a magzatvíz: Rossz esetben nyilvános helyen történik,azonban ekkor sincsen ok pánikra. Arra azonban mindenképpen figyeljünk, hogy ezt követően tartsuk be az alapvető higiéniai szabályokat, és a hüvelybe innentől kezdve semmi sem kerülhet. Amennyiben a magzatvíz nem tiszta, hanem zöld vagy bármilyen más színű, és esetleg sűrű, akkor viszont azonnal kórházba kell menni.

Másik eshetőség, hogy elindul ugyan a magzatvíz, azonban csak „csordogál”. Nem nagyon, de észrevehetően. Az orvosok véleménye megoszlik arról, mi ilyenkor a teendő. Általában azok a szülések, amelyeket nem kényszerítettek fájáserősítőkkel vagy más módszerrel, komplikációmentesebbek.

Rendszeres fájások: A rendszeres összehúzódás biztosítja a méhszáj kinyílását, és a méh tolófájásokra való felkészülését. Érdemes mérni a fájások között eltelt időt. Az egyik fájás kezdetétől a másik fájás kezdetéig tartó intervallumot nevezzük a fájások között eltelt időnek. Két fájás között általában teljes a fájdalommentesség. A fájások kezdődhetnek óránként vagy félóránként, azután sűrűsödnek, húsz, majd tíz, később pedig öt perces összehúzódásokká.

A szakemberek általában azt ajánlják, hogy első gyermekére várva az édesanya 5-10 perces, rendszeres fájásokkal már induljon el a szülészetre. Aki többedik szülése előtt áll, és tudja, hogy nála “gyorsan szoktak zajlani a dolgok”, ne várja ki a fájások felgyorsulását. Bár nincs két egyforma szülés – még egyazon édesanya esetében sem –, nem érdemes kockáztatni.