Milyen legyen a gyerekszoba levegője?

A száraz levegő a nyálkahártyát támadja, míg a nedves melegben a penészgombák okoznak gondot. A gyerekekre pedig különösen oda kell figyelni!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 03. bencze.aron

A száraz levegő a nyálkahártyát támadja, míg a nedves melegben a penészgombák okoznak gondot. A gyerekekre pedig különösen oda kell figyelni!


Míg a tünetek árulkodnak, higrosztáttal pontosan is megmérheted a szobalevegő páratartalmát. Tíz fok alatti kinti átlaghőmérséklet mellett hagyományos (fa) nyílászáróval rendelkező fűtött helyiségekben a levegő relatív páratartalma 20-30 százalékos – igen száraz, ezt érezzük is: reggel eldugult orral ébredünk, kapar a torkunk, köhögünk, fáradtak, levertek vagyunk, fáj a fejünk, ég a szemünk, rosszabbodnak az asztmás, dermatitiszes tünetek. Optimálisnak a 40-60 százalékos relatív páratartalmat tekintjük. Meleg, párás körülmények között (60 százalék fölötti páratartalomnál) jobban szaporodnak a gombák és atkák, ez szintén súlyos légúti tüneteket okoz. Ha a műanyag nyílászárókból elmaradnak a szellőztetőelemek – és ez sajnos általános ‒, a lakásban “megáll” a levegő: nemcsak túl párás lesz, hanem az elhasznált, szennyezett levegő sem tud kicserélődni, s a fertőzésveszély is nagyobb.

Párásítás vagy páramentesítés?

Mind a kettőhöz megfelelő berendezés kell, mert a kis teljesítményű, olcsó készülékek nem oldják meg egyik problémát sem. Amikor az ablakról rendszeresen csurog a víz, érdemes minél előbb, még a gombásodás megkezdődése előtt kompresszoros, nagy teljesítményű, garanciával, szervizzel rendelkező készülékkel szárítani a levegőt. Fontos, hogy gyakran szellőztessünk, kerüljük a felesleges vízgőzt (helytelen a fedő nélküli főzés, a hosszas zuhanyozás). Amikor a túl száraz levegőjű szobában párásítót használunk, akkor a tenger felől fújó hűvös, sós, vagy a magashegységek pollenmentes, sőt a vízesések “átmosott” levegőjéhez hasonlót szeretnénk belélegezni. Nem csoda, hiszen orvosi vizsgálatok bizonyítják ennek jótékony hatását a felső légúti betegségek gyógyításában, illetve megelőzésében. Az azonban alapvető, hogy ne dohányozz a lakásban!