Milyen veszélyeket rejt a ház?

A balesetek többsége megelőzhető. Ebben az otthoni környezet kialakítása, a védőeszközök használata kiemelkedő jelentőségű – állítja Dr. Páll Gabriella, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet gyermekorvosa. Előző cikkünkben a szakemberrel a konyha és a fürdőszoba veszélyforrásait derítettük fel, ezúttal a ház különböző lakószobáit, a kertet és a teraszt vettük górcső alá.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 13. bencze.aron

A balesetek többsége megelőzhető. Ebben az otthoni környezet kialakítása, a védőeszközök használata kiemelkedő jelentőségű – állítja Dr. Páll Gabriella, az Országos Gyermekegészségügyi Intézet gyermekorvosa. Előző cikkünkben a szakemberrel a konyha és a fürdőszoba veszélyforrásait derítettük fel, ezúttal a ház különböző lakószobáit, a kertet és a teraszt vettük górcső alá.


Mindenek előtt tűz esetére készítsünk menekülési tervet otthonunkból, gyakoroljuk be a menekülés útvonalát – javasolja Dr. Páll Gabriella, kiemelve: érdemes szénmonoxid és füst érzékelőt szerelni azokra a helyekre, ahol nyílt égésű fűtőberendezés található (gázbojler, gázkazán, kályha, kandalló). A berendezéseket rendszeresen karban kell tartani, és arról is érdemes meggyőződni, hogy a készülékek szellőzése megfelelő-e.

A gyermekorvos véleménye szerint az alacsonyan elhelyezett üvegfelületek (ablakok, üvegasztal, tükrök, polcok, szekrények üvegajtói) biztonsági üvegből kell elkészíttetni, amennyiben ez nem lehetséges, akkor fedjék be biztonsági fóliával. Az elektromos aljzatokat (konnektorokat) gyermekbiztonsági zárral (dugóval) kell biztosítani, az elektromos vezetékek, kábelek, hosszabbítók pedig ne legyenek elérhetőek a gyermek számára – sorolja a szakember. Mint mondta, az ablakokra olyan biztonsági zárat érdemes felszereltetni, ami nem engedi az ablakot 6,5 cm-nél jobban kinyílni. A zár olyan legyen, hogy tűz esetén ne akadályozza a menekülést.

Földön pelenkázni a legbiztonságosabb!

„Tartson rendet, tanítsa gyermekét is arra, hogy játék után el kell pakolni. Minden gyermek korának megfelelő játékokkal játsszon, a kicsik ne férjenek hozzá olyan apró játékokhoz, amiket félrenyelhetnek” – figyelmeztet a gyermekorvos, aki szerint a forrázások megelőzése érdekében semmiképpen se igyunk forró italt, amikor kisgyermeket tartunk az ölünkben. Hozzátette azt is, hogy a gyermek feje fölött ne adjunk át forró étellel vagy itallal telt edényt, és ne hagyjuk egyedül olyan helyen, ahol ilyen van.

Gyerekszoba esetében a legfontosabb szempont Páll Gabriella szerint a fekvőhelyek elhelyezése. Véleménye szerint a gyermekágyat az ablaktól és a fűtőtesttől minél távolabbra kell elhelyezni, amivel kizuhanást és égést előzhetjük meg. „Egy éves életkor alatt ne használjon párnát vagy vastag paplant a fulladás veszélye miatt, pelenkázó asztalt esetében pedig legalább 3 oldalról 10 cm-nél magasabb peremmel vegyük körül az alkalmatosságot” – fogalmazott a gyermekorvos, aki szerint megfelelő tisztaság biztosítása mellett a földön lehet a legbiztonságosabban pelenkázni.

A kulcs mindig ugyanott legyen!

Páll Gabriella szerint terasz és kert esetében fokozott elővigyázatosságra van szükség. Elsőként arra hívta fel a figyelmet, hogy az ajtókat minden esetben zárva kell tartani, nehogy a kisded kiszökjön. A kulcsot tegye mindig azonos helyre, hogy veszély esetén gyorsan ki lehessen menekülni – tanácsolta a gyermekorvos, aki külön megemlítette azt is, hogy a növényvédő és permetezőszereket eredeti csomagolásban, a gyermek elől gondosan elzárva kell tárolni.

Az udvaron az aknákat, kutakat, folyadékkal telt gödröket temessük be, vagy gondosan fedjük le. Amennyiben rendelkezünk kerti medencével, akkor kerítsük körbe – tanácsolta Páll Gabriella, aki végül a háziállatok körüli problémákra hívta fel a figyelmet. Mint mondta, kutyákkal, macskákkal és más kedvencekkel csak szoros felügyelet mellett játszhat a kisgyerek, mert sem ô, sem az állat nem tudja, hogyan kell viselkedni a másikkal.