Miómám van, lehet gyerekem?

A méh izomszövetének jóindulatú daganata szerencsére az esetek többségében nem akadálya annak, hogy egészséges baba születhessen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 25. Gyarmati Orsolya

A méh izomszövetének jóindulatú daganata szerencsére az esetek többségében nem akadálya annak, hogy egészséges baba születhessen.


Kialakulásának igazi oka ismeretlen, de az ösztrogén hormonok szerepe a legjelentősebb, ezért 25 és 30 éves kor között a leggyakoribb. A hormonfüggés következménye, hogy terhesség idején (különösen a második és a harmadik harmadban) általában növekedésnek indulnak a miómák, majd a szülés utáni hetekben visszafejlődnek. Az ösztrogénen kívül örökletes tényezők is szerepet játszanak keletkezésükben. A kismamák miómái elhelyezkedhetnek a méh külső vagy belső felszíne felé növekedve, a méhnyakban és a méh függesztőszalagjai között. Az is igen fontos szempont, hogy a lepény mögött vagy tőle távolabb található. Mivel a méh alakjának torzulása akadályozhatja a megtermékenyült petesejt beágyazódását, illetve hatására a méh és a petevezető ivarsejt-továbbító képessége is zavart szenved, előfordulhat, hogy meddőséget okoz. Ha viszont sikerül teherbe esni, a továbbiakban igen jók az esélyek az egészséges babára.