Mire jó a szülési terv?

Ki legyen bent a szülésnél? Szeretnék-e gátmetszést? Szeretnék-e fájdalomcsillapítást? Állva, netán sétálva szeretnék vajúdni? Esetleg kádban vagy szülőszéken szülni?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 01. bencze.aron

Ki legyen bent a szülésnél? Szeretnék-e gátmetszést? Szeretnék-e fájdalomcsillapítást? Állva, netán sétálva szeretnék vajúdni? Esetleg kádban vagy szülőszéken szülni?


A várandós kismamának számtalan kérdés kavarog a fejében, amikor a szülésre készül. Nagyon fontos tisztában lenni a szülés folyamatával, a lehetséges beavatkozássokkal, helyzetekkel, melyekre a vajúdás alatt, a szülés során vagy a szülés után számíthatunk a kórházban. A kétezres évek elejétől egyre elterjedtebb itthon is a szülési terv, mely segíthet összefoglalni a kismama igényeit.

Szerezzünk információt, rendezzük a gondolatainkat!

‒ A szülési terv nagyon fontos lehet a szülésre felkészüléskor – mondja Nováky Rita szülésznő, a Perinátus Alapítvány munkatársa. ‒ Kívánságainkat, elképzeléseinket érdemes egyeztetni az orvosunkkal, mert már akár itt is kiderülhet, hogy alapvető kérdésekben nem értünk egyet, vagy az adott kórház protokollja nem teszi lehetővé, hogy kéréseink teljesüljenek, és akkor még időben orvost vagy kórházat válthatunk. A húszperces találkozók alatt – habár ez lenne az optimális ‒ sokszor nem jut idő részletekbe menően megtárgyalni a szülés során felmerülő összes helyzetet, érdemes tehát otthon átgondolni és papírra vetni az elképzeléseinket. Így a terhesgondozáson is hatékonyabban tudjuk megbeszélni a szülést, amikor az orvos csak legyintene, hogy hol van az még!

Sok a téves információ

‒ Az interneten már számtalan baba-mama portál kínál szülésiterv-sablonokat, de érdemes óvatosan bánni ezekkel – figyelmeztet a szülésznő. ‒ Találkoztam már olyan szülési tervvel is, melyben azt kérte a kismama, hogy ha arra kerül a sor, császármetszés helyett inkább vákuumot szeretne. Ebből sajnos az derül ki, hogy nincs tisztában azzal, hogy melyik beavatkozás mire való, és egész más esetben használatos az egyik, mint a másik, így kívánsága eleve nem teljesíthető.

Az ideális megoldás mielőbb átgondolni az igényeinket, és már ennek ismeretében megkeresni a megfelelő intézményt és a hozzá tartozó személyzetet. Ha tudjuk, hogy összhangban vagyunk az általunk választott kísérőkkel, és megszületik az alapvető bizalom, akkor jó kommunikációval – mely az egész várandósság és a szülési helyzet alapköve ‒ közösen alakíthatjuk a folyamatokat. A szülésnél az egyik legfontosabb tényező, hogy a döntések közösen születhessenek, annak tudatában, hogy a szülő nő tisztában van a szülés alatt felmerülő fogalmakkal, beavatkozásokkal és azok lehetséges következményeivel (például a burokrepesztés vagy a fájdalomcsillapítás lehetséges módjaival). A szülési terv egyfajta kommunikációs mankó, segédeszköz, amellyel beszélhetünk a szülésről.