Mit egyen a kisgyermek?

A menü 1-3 éves gyerekeknek készült, amelyet a legújabb táplálkozási ajánlások, és az egészséges táplálkozás alapszabályait követve került összeállításra – hívta fel a figyelmünket Rahói Csilla dietetikus.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 02. bencze.aron

A menü 1-3 éves gyerekeknek készült, amelyet a legújabb táplálkozási ajánlások, és az egészséges táplálkozás alapszabályait követve került összeállításra – hívta fel a figyelmünket Rahói Csilla dietetikus.


A szakember a részletekről szólva elmondta, alapvetően a természetes alapanyagokat és a kifejezetten ezen korcsoport számára készült ételeket és italokat használta fel az étrend tervezésekor. Mint fogalmazott, olyan hagyományos élelmiszerek nem kerültek bele a kisgyermek menübe, melyek összetételük vagy elkészítésük miatt nem megfelelőek még egy ilyen korú gyereknek. Ilyen például a túl sok sót, hozzáadott cukrot tartalmazó alapanyagok, készételek, “kényelmi” termékek (pl. félkész ételek), édességek (pl. csokoládé), stb. Ezeket az alapanyagokat felnőttek számára is csak korlátozott mennyiségben javasolt fogyasztani – jegyezte meg a dietetikus. Rahói Csilla véleménye szerint az étrendnek példa mutatónak kell lennie, tehát esetleg olyan alapanyagokat, élelmiszereket is tartalmaz, amit manapság még ritkán használnak a magyar anyukák, viszont érdemes kipróbálni.

„Sajnos a szakmai tapasztalatom szerint nagyban eltér ez a menü a hazai gyakorlattól” – szögezte le a dietetikus. Magyarázatképpen hozzátette: kutatásokból tudható, hogy a magyar szülő számára az az egészséges, ha sok zöldséget és gyümölcsöt ad a kisgyerekének. Azonban a megfelelő étrendhez ez kevés. Megfelelő mennyiségű tejalapú táplálékot (pl. tejalapú gyerekitalokat), húsokat, bizonyos időszakonként belsőségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket is adni kellene a gyerekeknek. „Úgy látom, hogy egyre több anyuka tudatosan készül fel a gyerekvállalásra és a gyermek nevelésre, amibe a táplálkozás is beletartozik. Remélem, ez a tendencia tovább folytatódik és egyre több tudatos anyukával találkozhatom” – zárta gondolatait.