Mit okoz a kullancs?

A kullancsok tavasszal már 5-6 fok körül éledeznek, s amint melegszik az idő, egyre jobban szaporodnak. A  legismertebb és leggyakoribb a kullancs által terjesztett betegségek közül a vírusos agyhártyagyulladás és a lyme-kór, de a Magyarországon negyvenkét honos kullancsfaj kétszázféle fertőző betegséget terjeszt. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 05. bauknecht.hajnalka

A kullancsok tavasszal már 5-6 fok körül éledeznek, s amint melegszik az idő, egyre jobban szaporodnak. 

A  legismertebb és leggyakoribb a kullancs által terjesztett betegségek közül a vírusos agyhártyagyulladás és a lyme-kór, de a Magyarországon negyvenkét honos kullancsfaj kétszázféle fertőző betegséget terjeszt.


Az agyhártyagyulladás

A vírus a kullancs szívókájában van és vérszívás közben jut az emberi szervezetbe. Láz, fejfájás, néhány héttel később nyaki izommerevség jelzi a betegséget. A vírus a központi idegrendszert támadja meg. Sajnos csak tüneti kezelése lehetséges, ezért fontos a megelőző védőoltás.

Lyme-kór

A lyme-kórt baktérium okozza, mely minden szervet, szövetet, ízületet, sőt az idegrendszert is megtámadhatja. Úgy lehet felismerni, hogy a kullancscsípés körül körkörösen futó piros folt keletkezik és akár 10 cm-essé is növekszik. A tünet jelentkezhet a csípés után napokkal, de akár hónapokkal később is. Nem viszket, nem fáj. Ha észleljük a tünetet, érdemes azonnal orvoshoz fordulni, mert a lyme-kór időben felismerve és antibiotikummal kezelve teljes mértékben gyógyítható. A folt maga kezelés nélkül is eltűnhet hónapok alatt, de ez nem jelenti azt, hogy a kórokozó eltűnt a szervezetből. Előfordulhat ízületi fájdalom, vagy a térd megdagadása is. Kezelés nélkül kialakulhat szívritmuszavar, arcidegbénulás. Akár teljes bénulás is bekövetkezhet, de ez csak a fertőzött kullancscsípések alig néhány százalékánál fordul elő.

Megelőzés

Fontos, hogy tavasszal, nyáron, minden kirándulás után – sőt, akkor is, ha csupán saját kertünkben tevékenykedtünk – alaposan nézzük meg a testünket, a gyerekek testét, különös tekintettel a hajlatokra, de érdemes a fejbőrt is átnézni. Ha időben eltávolítjuk a kullancsot, lehetséges, hogy a fertőzés nem kerül be a szervezetünkbe.

A kullancsot többféle módon szedjük ki, erre itt találunk videókat. 

Az agyvelőgyulladás ellen létezik védőoltás. Ha ezt választjuk, figyelni kell arra, hogy háromévente ne felejtsük el az emlékeztető oltást beadatni! Az első oltást a kullancsszezon elején kell beadatni, majd egy hónap múlva még egyet (ekkor már 95%-ban védettek vagyunk), a harmadikat pedig egy év múlva. Még nem vagyunk elkésve, ha az idén szeretnénk magunkat vagy gyermekeinket beoltatni!

Ha fertőzött területen kullancs csípett meg bennünket, és nem vagyunk beoltva az agyvelőgyulladás ellen, lehet prostexpozíciós oltást is kérni, ami kész ellenanyagot juttat a szervezetbe, így előzve meg a betegség kialakulását. Az oltást a háziorvos is felírhatja.

Ha nem vagyunk oltáspártiak, akkor választhatjuk a kullancs elleni sprayt, amivel kirándulás előtt kenjük be magunkat. Ha nem is jjelent 100%-os védelmet, jó eséllyel riasztja el a kis élősködőket.