Mit tegyünk, ha fogzik a baba?!

Hosszú és nyugtalan éjszakák elő nézünk, ha gyermekünknél elindul a fogzás folyamata, ami nemcsak legyengíti a szervezetet, de jóval könnyebben meg is betegszik ebben az időszakban a csecsemő. A Családháló arra tesz kísérletet, hogy tanácsot adjon a kialvatlan szülőnek, mit is kell tenni, ha megjelennek az első fogak?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 16. bencze.aron

Hosszú és nyugtalan éjszakák elő nézünk, ha gyermekünknél elindul a fogzás folyamata, ami nemcsak legyengíti a szervezetet, de jóval könnyebben meg is betegszik ebben az időszakban a csecsemő. A Családháló arra tesz kísérletet, hogy tanácsot adjon a kialvatlan szülőnek, mit is kell tenni, ha megjelennek az első fogak?


Bár nincsen rá egészen pontos dátum, a csecsemők fogzása az ötödik-hatodik hónap táján indul el, és sok tévhittel ellentétben nem a fog kibújásáig, hanem folyamatosan tart. Természetesen a kellemetlen tünetek a fog áttöréséig tartanak. A fogzás és a fog áttörése két különböző dolog: maga az áttörés 4-7 napig tarthat, azonban a fogzás gyakorlatilag 12-14 hónapos korig folyamatosan.

A fogzás hetekig tartó nyűgösséget, alvászavart okozhat, és erősen legyengíti a pici szervezetét. Az ez idő tájt termelődött sok nyál és feltehetően a fájdalom miatt romlik az étvágy is, sőt a széklet lazábbá válik és a megszokottnál gyakoribb lesz. Ezért sokszor a popsi kipirosodása az első észrevehető jele annak, hogy kibújt a baba foga, s csak másnap tűnik fel, hogy az etetőkanál beleakad a frissen kibújt fogba. Az esetek nagy részében ezek az alsó első metszőfogak. Pár hét múlva követi ezeket rendszerint a felső 4 metszőfog, s csak ezt követően érkezik a két maradék alsó metszőfog. Ez általában féléves kor után szokott bekövetkezni.

Lényeges tudni, hogy a fogzás lázat nem okozhat, hőemelkedést viszont igen. A fogzás nemcsak fájdalommal jár, hanem általános nyűgösséget is okoz, így elképzelhető, hogy önmagában a fájdalomcsillapító nem hat, a fájdalom ugyan egy időre elmúlik, azonban a rossz közérzet megmarad.

Mikor és miért van ínyduzzadás?

Az első metszőfogak áttörésénél nem szokott annyira megduzzadni az íny, gyakran csak kifehéredik, majd az áttörés előtt néhány nappal megjelenik a jellegzetes kis fehér csík az íny tetején. A kisőrlőknél és nagyőrlőknél, valamint a szemfogak áttörésekor valóban megduzzad az íny, a teteje véres is lehet, ezt azonban nehezebb észrevenni, mert nehéz odáig belátni a kicsi szájába. A duzzanat teszi lehetővé, hogy az őrlőfogak, amiknek méretük folytán sok idő kell az áttöréshez, 1 éves kor után gyorsabban kibújhassanak.

A fogzás jelei közé tartozik a megváltozott alvás. Jellemzően a lefekvés után nem sokkal való hirtelen, éles felsírás, fájdalmas sírás tartozik ide. Sok esetben a baba fel sem ébred, csak álmában sír, ami ijesztő lehet a szülők számára. Ha azt látod, hogy csak álmában sír, ne vedd ki a kiságyból, gyakori, hogy ilyenkor csak kicsit sírdogál álmában, aztán alszik tovább csendben. Ha viszont kikapod, akkor megtanítod neki, hogy ilyenkor jön anya, és erre szépen rászokik majd. A fájdalomcsillapítót sem szabad folyamatosan adni a babának! A paracetamol és ibuprofen tartalmú készítményeket (Nurofen, babyPanadol) maximum 4 napig szabad egyfolytában adni és akkor is csak napi 4 alkalommal, mert kikészíti a kicsi gyomrát! Megelőzésként soha ne adjunk gyógyszert, tehát ne azért kapjon a baba fájdalomcsillapítót, vagy homeopátiás szert, hogy éjszaka ne ébredjen fel, hanem csak akkor adjuk neki, ha volt annak előjele a nap folyamán, hogy a kicsi fogzik (nyálzás, nyűgösség, állandó rágcsálás, étvágytalanság, kifehéredett íny). Ebben az esetben azonban napközben is adjunk neki gyógyszert. A fájdalomcsillapítók helyett én a homeopátiás szereket javaslom. A legteljeskörűbb szer a Viburcol kúp, ami fájdalom- és lázcsillapító is egyben, azonban lehet alkati szereket is használni.