Mitől vagytok boldogok? – Pál Feri előadása

A fenti címnél egy kissé bonyolultabb lesz a mai beszámoló, de valahogy meg kell alapozni a komolyságot. A párkapcsolat legfeszítőbb boldogtalanító tényezőiről lesz szó, amiket nem lenne egykönnyű megtippelni, végül pedig az elmaradhatatlan történet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 25. Paulik András

A fenti címnél egy kissé bonyolultabb lesz a mai beszámoló, de valahogy meg kell alapozni a komolyságot. A párkapcsolat legfeszítőbb boldogtalanító tényezőiről lesz szó, amiket nem lenne egykönnyű megtippelni, végül pedig az elmaradhatatlan történet.


Két hét alatt láttam három hangyát átfutni az én apartmanom padlóján…
 
Ezért két hétig nyaraltam boldogtalanul! Emlékeztek? A legkisebb veszteségek is bele tudnak kerülni ebbe a nagyon hipotetikus világba, hogy boldogtalan vagyok. A nagyon erős érzésekről az az érzésünk, hogy soha nem jövünk ki belőle! Ha valaki 20 évig boldogtalan, nem hússzor annyival boldogtalanabb most,  mintha  egy évig lett volna. Kedves nőtársaim! Egy szerelemben jártas nő hogy ne tudná, hogy a szerelem hogyan tartható ébren? Hogy lehet aládolgozni? Vagy helyzetbe hozni a pasit? Hát ezer fortély van.  Az emberek egyik oldala csak úgy boldog, a másik vért izzad, egyébként pedig pontosan tudjuk, hogyan kell boldognak lenni,  és ez alapján élünk. Az erős önbecsülés javamra lehet. Nem arra gondolok, hogy milyen hülye vagyok, hanem arra, hogy mi emberek milyen érdekesen működünk! Mi az érzületem? Hogy látlak téged? Milyen mély meggyőződéseim vannak terólad? Kicserélem a szavakat szép szavakra… Nem elég. A testtartásom árulkodik, hogy figyelek-e rád. De vigyázat, a nők többfelé is tudnak figyelni!

Ha a férfi olvas, megsüketül

„Ezt nem hiszem el!” Pedig de. Belemélyedek az olvasnivalóba, és már nem vagyok itt.
A pozitív kommunikáció jellemzője, hogy mások érzelmi állapotának megértésére törekszem.  Például a másokhoz igazodó nyelvi stílus, a pozitív érzelmek kifejezése a másikra vonatkozzon. A létezésedre. „De jó, hogy vagy!” Kifogyhatatlan lehetőségeink vannak a pozitív érzelmeink kifejezésére. Itt a humor, amivel képesek vagyunk fölülemelkedni olyan problémákból, amikből ki se látunk. Ha tudunk együtt nevetni a nyomorúságunkban – fölszabadító, gyógyító, áldásos. Krízisben épp az a lényeg, hogy kilássak belőle és a nevetés fölemel.

És most jöhetnek a szerelemben jártas párok…

A házassággal való elégedettség legfontosabb tényezői következnek.
Kölcsönösen egymás társai és barátai vagyunk. Boldogok a férfiak, ha érzik, hogy köztük és feleségük között meghittség van, mély összetartozást élnek meg. Közös célok és feladatok vannak, közös életstílus. A kutatások azt mutatták, hogy a férfiak sokkal emberibbek, mint ahogy azt a nők gondolják. Nagyon nagy öröm, hogy itt férfiak is jelen vannak, nemcsak nők. Nos, a nő attól boldog, ha a férfi hozzájárul személyes fejlődéséhez. Ez fontos! Az emberi lélek lassabban vált, mint a kultúra. A nők alávetettsége egy kulturális örökség, a boldogságához hozzá tudsz járulni, ha társként segítesz, hogy kibontakozhasson. Fontos az érzelmi támogatás, az hogy számíthatsz rám. A legtöbb férfi azt gondolja, hogy a nőknek a biztonság kell. A nőknek nagyon fontos az anyaság. De képzeljétek, nem ezeknek a hiánya okozná a legnagyobb boldogtalanságot!

Mitől vagytok boldogtalanok?

Mindkét nemnél a szexuális problémáktól. Az anyagi gondoktól.
A férfiakat boldogtalanná teszi a gyerek magatartása, a nőket a férfiak magatartása.
És most pedig egy megrendítő tapasztalat: Húsz éve van élményem házas csoportokkal.
A férfiak szexuális kiszolgáltatottsága nem téma eléggé. Ha nincs szex három hétig, három évig, harminckét évig – kussolunk. Ennek a jelenségnek van párja a nőknél, ami ugyanúgy nem jön elő, mert a nők szégyenkeznek miatta. A mi kultúránkban a nők elkezdenek pénzügyileg függeni a férfiaktól. A férfi kanosszát jár a szexért, a nő kanosszát jár a pénzért. És itt van ez a rettenetes két kiszolgáltatottság! Nagyon sok év és nagyon nagy bizalom kell ahhoz, hogy ez a két téma egyáltalán előjöjjön.

Rendben van így az egyensúly?

Kiket bántottam? Próbáltam erre is, arra is súlyt helyezni. És mind a kettőt a másik fél rettenetesen bagatellizálja. Sok az a fájdalom, amit az arcotokon látok. Hússzor meggondolom, hogy bedobom-e ezt, nagyon meg kell ágyazni neki. És most jöjjön egy történet a végére. Egy híres filmrendezőnek leégett a háza. Nagy gyűjtő volt, tele eredeti filmszalagokkal, fotókkal, kópiákkal. Mindez két-három óra alatt porrá égett egy gyújtogató miatt. Mindössze nyolc nappal az események után azt mondta, egy gondolat jutott eszébe, amit anyjától és apjától hallott régen:
„Fiam! Ebből a rosszból próbálj meg kihozni valami nagyon jót!”
A boldoggá levés kulcsa, hogy tudunk megfelelő dologra, szempontra fókuszálni, összpontosítani. Nagyon-jót-kéne-ebből-kihozni. Elkezdett erre összpontosítani. Ő egy boldog ember volt nyolc nappal az események után, és egyre boldogabb.
A veszteség átélésének óráiban – elkezdett jóra összpontosítani…