Most használjuk ki a gyümölcsszezont!

A nyári gyümölcsszezon változatossága mutatja, hogy milyen évszakban is vagyunk, ha a hőmérséklet mást is sugallna. Érdemes kihasználni ezt az időszakot, mert a frissen szüretelt idénygyümölcs napi többszöri fogyasztásával feltöltheted az egész család szervezetének raktárait.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 29. czefernek.lena

A nyári gyümölcsszezon változatossága mutatja, hogy milyen évszakban is vagyunk, ha a hőmérséklet mást is sugallna. Érdemes kihasználni ezt az időszakot, mert a frissen szüretelt idénygyümölcs napi többszöri fogyasztásával feltöltheted az egész család szervezetének raktárait. Gyümölcsöző tippek a Magyar Gyermekorvosok Társaságától.


Kevés a vitamin

A kisgyermekek számára (és persze szüleiknek is) különösen fontos a kellő mennyiségű nyers gyümölcs fogyasztása, hiszen a bennük rejlő vitaminok és ásványi anyagok létfontosságúak a gyermekek fejlődéséhez. A Magyar Gyermekorvosok Társaságának tavaly végzett kutatásából sajnos, az derült ki, az 1-3 éves gyermekek közel fele (44%) nem kap eleget a védekezőképesség fenntartásához és a vas felszívódásához szükséges C-vitaminból, egynegyedük (24%) pedig már kórosan keveset fogyaszt belőle.

Gyümölcsökkel kezdheted!

A hozzátáplálás kezdetén, 6 hónapos kor körül 1-1 kiskanálnyi gyümölcspürét vagy a gyümölcs préselt levet adunk (a hazai gyakorlat szerint), azonban ez a mennyiség egy éves korra általában eléri, majd meg is haladja a 200 grammot. Ez nem is olyan sok, hiszen egy alma és egy tálka ribizli, de két őszibarack is bőven biztosítja ezt a mennyiséget. A legtöbb gyerek kedveli a gyümölcsöket azok enyhén édes vagy épp savanykás íze miatt. Egészséges gyerekek esetében nincs is felső korlátja a gyümölcsfogyasztásnak, ha kívánja, egye. Ha valamiért mégsem lenne kedvelt csemege a gyümölcs, akkor is érdemes naponta többször is kínálnod a különböző fajtákat. A tálalást is variálhatod, például adhatod pürének egy kis zabpehellyel, de szeletelve, karikára vágva vagy éppen (1 éves kor felett) tejjel, tejalapú gyerekitallal turmixként is elkészítheted. Ha puhább gyümölcshúst szeretnél adni, rövid ideig párolhatod is vagy a sütőben is megsütheted (az almaés a körte nagyon jó erre). A cukros édességek helyett a sült körte vagy alma javasolt az étkezés végén, ezeket akár tejpépbe is keverheted.

A szezonális a legjobb

Amikor csak lehetőséged van, a hazai éghajlaton termő gyümölcsök kínálatából válasszál. Minden gyümölcs más vitaminban és ásványi anyagban gazdag, ezeknek a mennyisége pedig akkor a legnagyobb, ha azokat érett állapotban szedik, és ezt követően minél kevesebb ideig tárolják, illetve utaztatják. Az elfogyasztott gyümölcs vitamintartalma a konyhai feldolgozás során is változik. Mivel a legtöbbjük hőérzékeny, a nyers gyümölcs fogyasztása a legcélszerűbb. Érdemes tudnod, hogy a legkíméletesebb ételkészítési eljárás a párolás, hisz sok értékes vitaminból így veszik el a legkevesebb. A gyümölcsdarabokat keverheted natúr joghurttal vagy tejalapú gyerekitallal is, az utóbbi biztosítja, a megfelelő kalciumbevitel mellett a vas és más ásványi anyagok fogyasztását is. Természetesen a napi tápanyagszükséglet 100%-os biztosításához szükség van még zöldségekre, gabonafélékre, tejtermékekre és húsokra is. A gyümölcsök csupán D- és B12-vitamint nem tartalmaznak, de ha sokféle termésből fogyaszt a gyermeked az év során, akkor a többi vitaminból a napi szükségletének nagy része fedezhető. Ami pedig a “hiányzó” vitaminokat illeti, elsődleges B12-forrásnak a húsokat és a tejtermékeket tekinthetjük.  A D-vitamint pedig elsősorban a napfény hatására állítja elő a szervezetünk, de megtalálható a tojássárgájában, vajban, halolajban, májban és a tejalapú gyerekitalokban is.