Mozogni kell! (I. rész)

Sorozatunkban az elterjedt és kevésbé elterjedt mozgásformákat mutatunk be. Egyrészt azért, mert a mozgás, a sport az egyik, ha nem az egyetlen eszköz az elhízás elleni küzdelemben, másrészt jótékony lelki hatásai az egész életünkre kihatnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 24. szabo.daniel

Sorozatunkban az elterjedt és kevésbé elterjedt mozgásformákat mutatunk be. Egyrészt azért, mert a mozgás, a sport az egyik, ha nem az egyetlen eszköz az elhízás elleni küzdelemben, másrészt jótékony lelki hatásai az egész életünkre kihatnak.


A legelemibb, egyszersmind legolcsóbb és legkivitelezhetőbb mozgásforma. Gyakorlatilag ingyen lehetőségünk van a művelésére, nem igényel drága felszerelést, viszont sok bajunkra gyógyír lehet.

Futni kicsit olyan mint énekelni: mindenki képes rá, nem kell hozzá extra képesség és extra helyszín sem. Az éneklés talán annyival nehezebb, hogy hallás sem árt hozzá…

Fizikai hatások

A mozgásforma nagyon hatékony, hisz minden tagunkat megmozgatja. Ha fogyni akarunk is megfelelő, de alkalmas a kondi szinten tartására, általános jó erőnlétet ad. Érdemes odafigyelni persze az ízületeinkre. Ha túl kemény talajon űzzük, boka és térdfájdalom jelentkezhet, ezért lehetőség szerint kerüljük a betonon való kocogást.

Fokozatosság

Sok mozogni vágyó követi el azt a hibát, hogy azonnal akar nagy teljesítményt elérni. Ez semmilyen szempontból nem tesz jót, törekedjünk a fokozatosságra, és csak lassan, átgondoltan emeljük a futás mennyiségét és intenzitását. Ha évek óta nem mozogtunk, kezdjük csak tíz perccel, hetente kétszer, néhány hét alatt ez könnyen feltornázható heti 3-4 alkalomra, alkalmanként fél órát is meghaladó időre.

Lelki hatások

Futás közben – ha csoportosan megyünk is – nem ildomos beszélgetni, hisz fájó „oldalszúrás” lehet a vége. De más szempontból is jó a csend: fél órára tudunk magunkra figyelni, átgondolni a dolgainkat, “kiszellőztetni a fejünket”. Persze beszéd nélkül is futhatunk társasággal.

A mozgás közben termelődő endorfin boldogabbá és felszabadultabbá is tesz, nem beszélve a teljesítménytől bennünk támadó önbizalomról és önbecsülésről.

Felszerelés, költségek

Vidéki futóknak pálya-költsége biztosan nincs, a nagyvárosokban előfordulhat azonban, hogy nem találunk a lakóhelyünkhöz közel alkalmas terepet, ilyenkor elképzelhető, hogy fizetős sportpályára kényszerülünk. Költsége mégis néhány száz forintra rúg csupán.

A felszerelésünk lehet teljesen egyszerű, persze e téren is lehet valaki divatkövető, ez esetben bármennyit el lehet költeni cipőre, nadrágra, pólóra, dzsekire, sapkára, satöbbi. Ez utóbbiak közül – talán pont az ízületek terhelése miatt – érdemes a cipőre költeni.

 

Szaktanácsok a futáshoz:

Csillag Balázs véleménye és tanácsai futáshoz kezdőknek és haladóknak

Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája