Ne ódzkodj tőle! Érvek a halfogyasztás mellett

A hal egyike a legegészségesebbként számon tartott ételeknek, fogyasztását mégis sok bizonytalanság övezi.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 19. szabo.daniel

A hal egyike a legegészségesebbként számon tartott ételeknek, fogyasztását mégis sok bizonytalanság övezi.


Miért is egészséges?
A hal számos értékes anyag forrása, olyanoké, mint az omega-3 zsírsavak, a D-vitamin, a B12- és E-vitamin, a pantoténsav, az ásványi anyagok közül a jód, a cink, a foszfor, a szelén és a kalcium. A D-vitamin a csontok számára nélkülözhetetlen, hiszen segít, hogy a táplálék kalciumtartalma megfelelően hasznosuljon és beépüljön a csontokba, emellett az izmok működésében is jelentős szerepet játszik.

A B12-vitamin a sejtek anyagcseréjéhez és fejlődéséhez, így a bőr és a nyálkahártya egészségéhez elengedhetetlen, az omega-3 zsírsavak pedig betegségek egész sorának a kockázatát csökkentik, így többek között hozzájárulnak a szem egészségéhez, csökkentik a szív- és érrendszeri megbetegedések előfordulását, és ezek esetleges megjelenése után segítik a gyógyulást, regenerálódást.

Emellett kedvezően befolyásolják a szervezetben levő gyulladásos, reumatikus állapotokat, csökkentik a daganatos megbetegedések esélyeit, kisgyermekeknél az asztma, időseknél pedig a szellemi hanyatlás megjelenésének kockázatát, az agy szerotonin szintjét emelve segítenek a depresszió leküzdésében, sőt, egyes tanulmányok szerint még a bőrre is kedvezően hatnak, hiszen elősegítik a ráncok kisimulását.

Egészségügyi kockázatok
Sokan ódzkodnak a halfogyasztástól, mivel tartanak a higany káros hatásaitól. Bár a halak valóban nem teljesen mentesek e mérgező fémtől, ám ha a halfogyasztásban változatosságra törekszünk, ügyelünk a mértékre és a nagyobb higanytartalmúakat a kevésbé szennyezettekkel kombináljuk, akkor a higany egészségkárosító hatásait eredményesen kivédhetjük.