Néha jobb, ha mégse mos fogat

Ön is úgy tudta, hogy naponta legalább kétszer-háromszor, de lehetőleg minden étkezés után mosson fogat? Megkönnyebbülhet, a Newcastle-i Egyetem kutatói arra jutottak, a túl gyakori fogmosás ártalmas is lehet, mivel mind az ínyre, mind a zománcra rombolólag hat – írja a Daily Mail.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 31. szabo.daniel

Ön is úgy tudta, hogy naponta legalább kétszer-háromszor, de lehetőleg minden étkezés után mosson fogat? És hogy legalább öt percig sikálja? Megkönnyebbülhet, a Newcastle-i Egyetem kutatói arra jutottak, a túl gyakori fogmosás ártalmas is lehet, mivel mind az ínyre, mind a zománcra rombolólag hat – írja a Daily Mail a Journal of Periodontology angol fogorvosi szakfolyóirat cikkére hivatkozva.


Kiskorában minden embert megtanítottak a helyes fogmosás szabályaira, technikájára. A szakemberek szerint az ideális az, ha naponta minimum kétszer, de inkább háromszor mosunk fogat. Régebben tartotta magát az az elmélet, miszerint még ez sem elég, minden étkezés után meg kéne ismételnünk, hogy megszabaduljunk a fogaink közé beszorult maradványoktól, máskülönben megnő a fogszuvasodás és a fogkőképződés veszélye. A régi szabály szerint ráadásul öt percig kéne súrolnunk a fogainkat, azonban több vizsgálat is bebizonyította, hogy már két perc után megnő a károsodás kockázata, főleg akkor, ha nem megfelelő, kemény sörtéjű fogkefét használunk.

Peter Heasman, a kutatást végző Newcastle-i Egyetem parodontológia professzora szerint ez idő után már semmivel sem hatékonyabb a fogmosás, sőt, ezáltal könnyebben felsérthetjük vele az ínyünket és okozhatunk kárt a fogainkban. Ennek ellenére még mindig számtalan ember gondolja úgy, hogy a megfelelő szájhigiéniához ez is hozzátartozik, és úgy hiszik, azzal csak jót tesznek, ha sokszor és hosszú ideig sikálnak.