Nem ehetek többé kenyeret?!

Akik egy-két évvel ezelőtt kezdték el a hozzátáplálást, de van már nagyobb gyerekük, azok néztek egy nagyot, hogy már megint mit találtak ki. Ugyanis korábban úgy tudtuk, jobb minél később megismertetni a gyereket a gluténtartalmú élelmiszerekkel (búza, rozs, árpa és zab), míg a legújabb ajánlás szerint minél hamarabb kell, amíg még sokat szopik a gyerek.  Állítólag így könnyebben kivédhető a lisztérzékenység.  

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 22. bauknecht.hajnalka

Akik egy-két évvel ezelőtt kezdték el a hozzátáplálást, de van már nagyobb gyerekük, azok néztek egy nagyot, hogy már megint mit találtak ki. Ugyanis korábban úgy tudtuk, jobb minél később megismertetni a gyereket a gluténtartalmú élelmiszerekkel (búza, rozs, árpa és zab), míg a legújabb ajánlás szerint minél hamarabb kell, amíg még sokat szopik a gyerek.  Állítólag így könnyebben kivédhető a lisztérzékenység.


 

Mi is az a lisztérzékenység?

Kiváltója a kalászos gabonafélékben lévő sikér (más néven glutén) egyik fehérjecsoportja, a gliadin. Ezt fogyasztva sérül a vékonybél nyálkahártyája, ami emésztőrendszeri panaszokat és tápanyag-felszívódási zavarokat okoz. Gyógyítani nem lehet, kezelni gluténmentes diétával kell – egész életen keresztül.

A fejlett országokban minden 100. embernél fennáll a gluténérzékenység lappangó, vagy aktív formája.

Mik a tünetek?

Mivel a tápanyag nem tud felszívódni, a gyerek a fejlődésben visszamarad, izomzata nem lesz erős. Kedvetlen, ingerlékeny, étvágytalan.

Nem csak a gyerekeknél találjuk meg a betegséget, van, hogy felnőttkorban derül ki, mert olyan enyhék a tünetek. Sokszor nehézséget okoz a diagnosztizálás, ugyanis nem feltétlenül hasi tüneteket produkál. Vérszegénység, csontritkulás, vetélések hátterében is állhat a lisztérzékenység.

Öröklődik?

Nem öröklődik, de tény, hogy amennyiben a szülő lisztérzékeny, az megtízszerezi a betegség előfordulásának valószínűségét a gyermekeknél.

Gluténmentes diéta

Bizony nincs könnyű dolga annak, akinek gluténmentesen kell étkeznie. A készételekről megfeledkezhet, hiszen majd mindenben található legalábbis nyomokban egy kis liszt. A kenyérről pedig ne is beszéljünk. Különösen vidéken, kisebb településeken jelent gondot ez a fajta kenyér beszerzése, de sehol sem tartozik az olcsó kategóriába. Érdemes az otthon sütéssel próbálkozni, de nem olyan egyszerű, mint a fehérkenyér sütése, hiszen éppen a glutén az, ami a kenyeret összetartja.

Hová forduljunk?

Ha felmerül a lisztérzékenység gyanúja, keressük fel a http://www.liszterzekeny.hu honlapot, ahol sok kérdésünkre megkaphatjuk a választ.