- Családháló - https://csaladhalo.hu -

Nem érdemes túl sokat várni a kistestvér születésével

Vannak szülők, akik azt mondják, hogy gyorsan átesnek a kevés alvással járó kisbabás éveken, és ezért olyan kis korkülönbséggel vállalják be az újabb babát, hogy már szinte ikertestvérek is lehetnének a gyerekek. Mások inkább azt az álláspontot képviselik, hogy az elsőszülött megérdemli, hogy minél tovább osztatlan figyelmet élvezzen, és ezért évek telnek el, mire a tesó megérkezik. És persze vannak azok, akiknél nem tudatos döntés, hanem az élet hozza úgy, hogy nagyon gyorsan vagy nagyon sokára érkezik a következő gyerek.

A testvérféltékenységgel számolni kell

A testvérek közötti várható korkülönbség mérlegelésekor több szempontot is érdemes figyelembe venni. A gyerekek oldaláról például arra számítani kell, hogy óvodáskorban a viselkedészavarok hátterében sokszor a kistestvér érkezése áll, az az érzés, hogy őt kirakták, miközben anya és a baba otthon vannak. A testvérek között nagyjából 7 év korkülönbségig lehet igazán féltékenységre számítani, utána már előtérbe kerül a gondozói szerep.

Az anyai szervezetnek szülés után regenerálódnia kell

Nem elhanyagolható az sem, hogy az anya szervezetére milyen hatással vannak a terhességek. Az első terhesség vége (vagyis a szülés) és az újabb fogamzás közötti időszakot terhességek közötti intervallumnak (interpregnancy interval) nevezik. Ha ez az időszak kevesebb mint 1,5-2 év, akkor rövid terhességek közötti intervallumról beszélünk, míg a hosszú intervallum definíciója már nem ilyen egyértelmű: van olyan kutatás, ahol már 2 év annak számít, míg másutt 5 év felett tekintik annak – írja a ScienceAlert [1].

A cikk folytatásához kattints [2].

Hozzászólások

hozzászólás