Nem gyerekjáték – a terhességi visszér

A várandós nők felének vannak visszérproblémái. A terhesség egyik velejárójaként jelentkező tünetek mellett azonban nem menetünk el becsukott szemmel, mert akár súlyos szövődményekkel is járhatnak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 23. czefernek.lena

A várandós nők felének vannak visszérproblémái. A terhesség egyik velejárójaként jelentkező tünetek mellett azonban nem menetünk el becsukott szemmel, mert akár súlyos szövődményekkel is járhatnak.


A terhesség alatt kialakuló visszér a nők ötven százalékát sújtja. Kialakulását elsődlegesen a magzat illetve a méh által a medence vénáira gyakorolt nyomás számlájára szokás írni, ám mivel már az első trimeszterben is jelentkezhet a tünet, így nagyobb a valószínűség rá, hogy a kellemetlen jelenségért női hormonok tehetőek felelőssé.

Kétféle hatás érvényesül, egyrészt megnyílnak a különböző erek közötti összeköttetések, másrészt a hormonok hatására csökken a visszerek tónusa, ami azt eredményezi, hogy a véna fala nem tud ellenállni a véroszlop nyomásának, s a véna kitágul. A visszerek kialakulásában nagy szerepet játszik az örökletes hajlam is, s a terhesség alatt a magzat térszűkítő hatása valóban ronthat a kialakult helyzeten.

Sajnos a terhességi visszerek látványra is aggasztóbbak „sima társaiknál”: nagyobb kiterjedésen tapasztalhatunk feszesebb, tágabbak, vörhenyesebb színű példányokat, s nem csupán a lábon jelentkezhetnek, hanem a nagyajkakon, gáttájon és a kismedencénél (utóbbira jellemző az alhasi fájdalom, húzó érzés, vizelési inger, s láthatóak a külső nemi szerveken, gáttájon és lágyékhajlatban).

A durvább visszérproblémák általában csak a sokadik terhesség során jelentkeznek, s a szülést követően visszafejlődnek, közvetlenül nem okoznak tehát veszélyt. Ám a szövődményeik során különböző komplikáció léphet fel, a leggyakoribb a felületes visszérgyulladás, amely lázzal, fájdalommal jár és antibiotikummal kezelhető.

Jó hír, hogy ezek a speciális visszerek általában nem az első várandósság alkalmával, hanem többszörös terhességet követően alakulnak ki, és a legtöbb esetben a szülés után csaknem teljesen visszafejlődnek. Akinek azonban már korábban is voltak ilyen problémái, azoknak tanácsos kikérni szakorvos véleményét egy esetleges megelőző visszérműtétről.

A visszértünetek enyhítésére számtalan népi gyógymód ismert, számtalan készítményt találunk, amely a hajszálerek és a nyirokerek keringését javítják. Ezek a készítmények tartalmaznak vadgesztenye-kivonatot vagy a fekete nadálytövet, de hatékonyak a helyileg alkalmazható gingko biloba-, körömvirág- vagy orbáncfűkivonatok valamint a bioflavinok is.

A terhesség második felében szintén gyakran tapasztalható tünet a lábikragörcs, amely leginkább éjszaka jelentkezik. Kiváltó oka kalciumhiány lehet, és viszonylag könnyen elmúlik, ha a lábunkra állunk. Megelőzésére és elmulasztására mész és vitamin (magnézium) szedése javasolt.