Nincs egy normális farmer a boltba se – Pál Feri előadása

Megtudjuk, ki volt és mit érzett Pete Best, és milyen Feri farmere. Jönnek a tanulságok és irtó érdekes kísérletek, aztán végre jön az a pár gondolat, ami zuhanó repülőgépen utazva eszünkbe juthat. Végül pedig,  hogy miért szép az élet, amikor épp nem szép.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 19. Paulik András

Megtudjuk, ki volt és mit érzett Pete Best, és milyen Feri farmere. Jönnek a tanulságok és irtó érdekes kísérletek, aztán végre jön az a pár gondolat, ami zuhanó repülőgépen utazva eszünkbe juthat. Végül pedig,  hogy miért szép az élet, amikor épp nem szép.


Rettenetesen szomorúan, de jól vagyok

Van ilyen? Éreztétek már úgy, hogy tulajdonképpen jól vagytok, de mégis kissé szomorúak? Nem ugyanaz ebben a pillanatban boldognak érezni magunk, és boldognak lenni.  A mi választásunk is belejátszik abba, hogy jól legyünk. Téveszméink vannak a boldogsággal kapcsolatban. Az első, ha úgy gondolod, boldog vagy, ha megkapod, amit akarsz, a másik, hogy boldogtalan vagy, ha nem kapod meg, amit akarsz. Tudjátok, ki volt Pete Best? A Beatles dobosa volt Ringo Starr előtt, és nem is valami szépen tették ki a zenekarból. 1992-ben a következőket mondta: „Stúdiózenész vagyok, továbbra is az életem abba az irányba megy, ahonnan a legnagyobb pofont kaptam. Sokkal boldogabb vagyok, mintha a Beatles tagja lettem volna.”

Múlt hétig boldog voltam ezzel a gatyával

Igen, igen. Múltkor ahogy itt sétáltam köztetek, közölte valaki kedvesen a nadrágomról, hogy Feri, ez már nem a legdivatosabb. De…ezt a nadrágot tőletek kaptam! Egész boldog voltam ezzel a gatyával eddig! De ahogy mentem hazafelé, beültetődött a fülembe, hogy végre kéne egy rendes nadrág. Benéztem egy farmer boltba, és tudjátok mi volt? Ahogy végignéztem őket, arra jutottam hogy nincs egy normális farmer még a boltba se. Erről van egy történet Amerikából: volt valaki, aki azt hitte, hogy minden farmer ugyanolyan, és elment venni egy másikat. Annyira sokfajta volt, hogy kezdte egyre rosszabbul érezni magát. Azt mondta az eladónak, azt a farmert szeretné megvenni, ami még akkor volt, amikor még nem volt másféle farmer.

Az irtó érdekes kísérlet

Fotótanfolyamot szerveztek a kutatók két csoportnak. 12 képet kellett készíteniük, majd kiválasztani a nekik két legkedvesebbet. A választás után az egyik csoport tagjaival közölték, hogy még ma el kell juttatniuk azt a képet, amit kiválasztottak, hogy leközöljék a tengerentúlon, de sosem kaphatják vissza. A másik csoporttal közölték, hogy van négy napjuk erre, van lehetőség a cserére, és bármikor telefonálhatnak e miatt a négy nap alatt. Kik voltak elégedettek a képpel, ami náluk maradt? Azok, akiknek volt választási lehetőségük, boldogtalanabbak voltak.

De az elszánt kutatók még ebbe is tettek egy csavart: újra megszerveztek két csoportot, úgy, hogy elmondták a csoportok összetételét előre. Az emberek hetven százaléka a már bizonyítottan kevésbé boldog csoportba akart kerülni!  Ez fejvakarnivalót ad nekünk, legalábbis nekem…

És most a pár elmaradt gondolat a zuhanó gép utasától

Többet jelent nektek annak az embernek a gondolata az élet céljáról, aki zuhanó repülésben várja a halált? Ha igen, ez érthető, mert olyan emberek érzéseire vagyunk fokozottan kíváncsiak, aki a maguk részéről már semmin nem tudnak változtatni. Az elsőt tudjátok, ha van egy jó beszélgetés, egy jó ember, egy jó bor, ki kell nyitni, és meg kell inni. Innen folytatva:

„Hirtelen, 1-2 másodperc alatt rájöttem, hogy az időt olyan dolgokra szántam, amik nem számítanak, ahelyett, hogy olyan emberekre szántam volna, akik számítanak.

A negatív hatásokat ki akarom zárni az életemből. Két éve nem veszekedtem a feleségemmel, csak nem fogom ilyenre szánni az időt? Rájöttem, ennek az a kulcsa, hogy sokkal fontosabb nekem, hogy boldog legyek, minthogy igazam legyen. Becsapódás előtt nem volt kételyem, hogy meghalok. Nem féltem, csak valami nagyon nagy szomorúság lett úrrá rajtam. Miért? Mindazért, amit kihagyta, elmulasztottam. Azt éreztem, egyszerűen csak szeretnék nagyszerű apa lenni. Azóta otthon vagyok, és örömmel tölt el, hogy apa vagyok.” Gondoljatok bele, a halála előtt két másodperccel… szeretne nagyszerű apa lenni…

Szép az élet, még ha mégse

Az az öröm, ami jön és meglep, az más, mint amit mondjuk Placid atya boldogsága a Gulágon, aki megtanult örülni,  ugye? Igen, az más. Érezzük, hogy azért mégiscsak milyen jó, amikor meglep minket egy öröm, csak úgy. Nevezzük természetes örömnek. És képzeljétek,  a kutatók kiderítették, hogy valójában nincs különbség a kettő között!