Növekvő pollenveszélyben Európa

Rossz hír a városban élő allergiások számára, hogy Európa-szerte növekszik a levegő pollenkoncentrációja, évente átlagosan háro, százalékkal. S úgy tűnik, a természet mindezt a mi érdekünkben teszi. Laborkísérletek és szabadtéri vizsgálatok alapján ugyanis bebizonyosodott: minél szennyezettebb a levegő, annál gyorsabban növekednek a növények. Talán ez a természet válasza a civilizációs ártalmakra, hiszen a bujább vegetáció több széndioxidot vesz fel, és több oxigént termel a levegő megtisztítására. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 10. Paulik András

Rossz hír a városban élő allergiások számára, hogy Európa- szerte növekszik a levegő pollenkoncentrációja, évente átlagosan három százalékkal. S úgy tűnik, a természet mindezt a mi érdekünkben teszi. Laborkísérletek és szabadtéri vizsgálatok alapján ugyanis bebizonyosodott: minél szennyezettebb a levegő, annál gyorsabban növekednek a növények. Talán ez a természet válasza a civilizációs ártalmakra, hiszen a bujább vegetáció több széndioxidot vesz fel, és több oxigént termel a levegő megtisztítására.


Német szakértők tizenhárom ország adatait elemezve megállapították, hogy a városi területeken évente átlagosan három százalékos, a vidéki területeken évente egy százalékos a pollenkoncentráció átlagos növekedése, ám a számok a klímaváltozás miatt valószínűleg tovább emelkednek. “Az enyhe időnek köszönhetően ráadásul meghosszabbodik a pollenszezon, s új növényfajok is megjelentek a térségben. A térségben a pollenallergiások aránya már így is 25 százalék, de a körülmények hatására ez az arány várhatóan egyre magasabb lesz” – fűzi hozzá Prof. Dr. Nékám Kristóf, a Dr. Rose Magánkórház allergológusa és immunológusa. A városlakók helyzetét rontja a települések sűrű beépítettsége is, mivel ez további hőmérséklet-emelkedéssel jár. A városban élő pollenallergiások felsőlégúti terheltsége önmagában is nehezen kezelhető, de ezt tovább súlyosbítják a légszennyezettséghez kapcsolódó tünetek. “Az allergiaterheltség becslésénél a jövőben egyre több tényezőt kell figyelembe vennünk” – folytatja Nékám professzor – “mivel nem maguk a pollenek okozzák a tüneteket, hanem azok az anyagok, amelyeknek hordozói.”

Akinél bizonyos tünetek – szemviszketés, könnyezés, orrdugulás, tüsszögés, orrfolyás, megmagyarázhatatlan köhögések, teljesítménycsökkenés, éjszakai felébredések – jelentkeznek, s ráadásul az évnek nagyjából mindig ugyanabban a szakában, mindenképp forduljanak allergológushoz. “A megfelelő kezeléssel ezek a kifejezetten kellemetlen tünetek szinte teljesen visszaszoríthatók, főképp, ha legközelebb már az allergiaszezon előtt elkezdjük alkalmazni őket.” – mondja Prof. Dr. Nékám.

Óvintézkedések

Az allergiásoknak persze nem is kell említenünk, hogy szezonban lehetőleg minél többet tartózkodjanak zárt helyen, és ne aludjanak nyitott ablaknál. Fontos azonban, hogy gépkocsiban is felhúzott ablakkal utazzanak, használják inkább a légkondicionálót (amelyet rendszeresen szervízeltetni kell). A nyaralás megtervezésénél is érdemes figyelembe venni az adott régióban virágzó növényeket, a legideálisabb célpont a magas hegyvidék és a tengerpart. A fűnyírást semmiképp sem az allergiás családtagra hagyjuk, és napozni sem tanácsos a fűben közvetlenül a nyírás után. Az ágynemű szellőztetése helyett jobb megoldás a gyakori huzatcsere. Hajukból és orrjáratukból naponta mossák ki a polleneket, s az orrmosáshoz langyos, esetleg enyhén tengeri sós vizet használjanak.