Oltott gyerek is elkaphatja a kanyarót?

Halálos áldozatokat is szed ezekben a hetekben Európa több országában a kanyaró. Idehaza - miután kötelező védőoltás van ellene - nincs ok a pánikra, de a 15 hónaposnál kisebb gyerekekre fokozottan ügyeljünk, ők ugyanis még nem kapták meg az MMR-t.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 17. szabo.daniel

Halálos áldozatokat is szed ezekben a hetekben Európa több országában a kanyaró. Idehaza – miután kötelező védőoltás van ellene – nincs ok a pánikra, de a 15 hónaposnál kisebb gyerekekre fokozottan ügyeljünk, ők ugyanis még nem kapták meg az MMR-t.


Hazánkban 10 esztendeje nem regisztráltak az illetékes hatóságok olyan kanyarós beteget, aki itthon fertőződött volna meg. Vagyis, minden eset “behurcolt” volt, aminek az az oka, hogy ellene kötelezően beadandó idehaza a védőoltás: 15 hónapos korában minden kisgyerek megkapja az “MMR” nevű oltást.

Európa néhány országában ugyanakkor halálos áldozatokat követel a kanyaró: a mostani járványban 30 ezernél valamivel több kanyarós esetről szereztek tudomást az egészségügyi szervek 2011. január 1. és 2011. november 23. között az Európai Unió és az EFTA tagországaiban.  A megbetegedettek közül közel 1000 főnél fordult elő súlyos szövődmény. 8 személy a kanyaró következtében meghalt (Franciaország 6 fő, Németország és Románia 1-1 fő).

Melyek a legfertőzöttebb országok az idén?
Franciaországban regisztrálták magasan a legtöbb beteget (14424), a második Olaszország, de itt már csupán 4549 a fertőzöttek száma. (Spanyolország (betegek száma: 1789) és Németország (betegek száma: 1480).

Magyarország szomszédos országai közül Románia (betegek száma: 2572) és Ukrajna érintett, Romániában ráadásul a határmenti területek a legfertőzöttebbekk. A legfrissebb hírek szerint ukrán járványügyi szakemberek pedig arra számítanak, hogy az év végéig az ötszázat is elérheti a kanyarós megbetegedések száma Nyugat-Ukrajnában, ám Kárpátalján jelenleg mindössze két ilyen beteget kezelnek a megyei járványkórházban.

Aggodalomra a vírus közelsége miatt azért nincsen okunk, mert hazánkban gyakorlatilag teljes az átoltottság, vagyis szinte kizárható, hogy járvány fog kitörne.

Vigyázni kell azonban a kötelező oltási kort még el nem ért gyerekekre, küklönnösen akkor, ha olyan országba látogatunk, ahol regisztráltak esetet. Ez könnyen előfordulhat, hiszen a betegség gyakorlatilag Európa minden országában problémát jelent, kivéve Ciprust, Izlandot és Magyarországot.

Mi az a kanyaró?
Igen ragályos fertőző betegség. Ha valaki nincs beoltva, és érintett személlyel egy légtérben tartózkodik, szinte biztosan elkapja. A vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, de nem csupán a beteg közvetlen környezetében lévők, hanem a kissé távolabb tartózkodó fogékonyak (nem oltottak) is megfertőződhetnek.

A szövődmények egy részét maga a kanyaróvírus okozza. A betegség szövődménye lehet az agyvelőgyulladás (encephalitis), illetve egyéb, ritkán megjelenő idegrendszeri kórképek.
A vírusfertőzés következtében kialakuló bakteriális felülfertőződés miatt kialakulhat gége-, légcső-, tüdőgyulladás, hörghurut, valamint középfül-, melléküreg-gyulladás, gyomor-bélhurut, szájgyulladás, kötőhártya-gyulladás, szívizomgyulladás. A komplikációkkal járó esetek közül az idegrendszert érintő szövődmények egy része maradandó károsodással gyógyulhat.
Átlagosan 500 kanyarós betegből egy meghal.

Nézze meg az ÁNTSZ ismertető anyagát: