Orgazmikus szülés – a vaginám mindenre képes!?

Éppen az otthonszülésről folyik élénk és heves vita Magyarországon, amikor megjelenik egy könyv, amely az orgazmikus szülés megélésére bíztatja a nőket. Az amerikai könyv szerzői és az általuk közölt beszámolók szerint a tökéletes ellazultság állapotában a vajúdó nő eljuthat a végső extázisig, de ehhez jobbára oldott, azaz nem kórházi körülmények szükségesek.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 11. czefernek.lena

Talán véletlen, ám mindenképpen érdekes egybeesés, hogy éppen akkor, amikor Magyarországon az otthonszülésről folyik élénk és heves vita, megjelenik egy könyv, amely az orgazmikus szülés megélésére bíztatja a nőket. Az amerikai könyv szerzői és az általuk közölt beszámolók szerint a tökéletes ellazultság állapotában a vajúdó nő eljuthat a végső extázisig, de ehhez jobbára oldott, azaz nem kórházi körülmények szükségesek.


Orgazmikus szülés – Útmutató a biztonságos, élvezetes és örömteli szülésélményhez címmel jelent meg könyv nemrég a Jaffa kiadó gondozásában. Szerzői maguk is szülő nők és gyakorló bábák, akik állításuk szerint személyes tapasztalataikból kiindulva építették föl azt a módszernek kevésbé nevezhető szemléletmódot, amely a szülés extatikus élményének megélésére buzdítja az anyákat. Írásuk szerint a vajúdó nő ugyanis a szülés során olyan átszellemült állapotba kerül, mint amilyenbe a szexuális együttlétek során emelkedik az ember. Ezért aztán megfelelő – jobbára nem kórházi – körülmények között a kismama a kitolás alatt intenzív kapcsolatban maradva a hüvelyizmokkal orgazmusközeli vagy éppenséggel valódi orgazmusélményt élhet át.

A könyv számtalan személyes beszámolón keresztül mutatja be olyan nőknek a történetét, akik szülés alatt elkerültek abba a tudatállapotba, amely a szerzők szerint ennek megéléséhez szükséges. A könyv meglátása szerint napjaink „népbetegsége”, a gátmetszés és a császár főként annak köszönhető, hogy a nők félelemmel tele érkeznek a szülőszobára, és nem tudják a szülés intimitását megélni, amely megfelelő ellazultsághoz vezethetne. Amíg a gátmetszés a nem megfelelő ellazultság állapotából következő eljárás, addig a császárok megsokszorozódása napjainkban arra vezethető vissza, hogy a nő eltávolodik saját nőiességétől és kompetenciájától, azaz nem érzi képesnek magát arra, hogy természetes úton szülje meg gyermekét.

Pedig a bioélelmiszerek és újrahasznosított hulladékok korában éppen ez a legősibb és legtermészetesebb dologra kellene a legjobban odafigyelni ahhoz, hogy a szülés valódi élmény és ne csak egy félelmekkel és frusztrációkkal teli kórházi beavatkozás legyen – állítják a szerzők. Szerintük a mesterségesen szervezetbe juttatott oxitocin, a gátmetszés, császározás és monitorozás nélküli vajúdás intim és nem mindennapi élményhez segíti az anyukákat. Ehhez persze fontos, hogy az esemény olyan emberek között menjen végbe, akikban a kismama megbízik, akik ismerik a szülő anyuka igényeit és hajlandóak ráhangolódni arra az érzékeny és törékeny ám annél érzékibb állapotra, amelybe egy nő a vajúdás során kerül. Ugyanakkor a könyv azt a gondolatot erősíti, hogy a nő igenis erős és még ebben az állapotban is képes maga irányítani az eseményeket, s megfelelő felkészültség mellett ösztönösen érzi, mi a jó neki és a babájának. Természetesen ehhez az egész várandósság során tartó felkészülés szükséges.

Az Orgazmikus szülés mindenképpen érdekes és tanulságos könyv, ám érdemes némi kritikával olvasnunk. Az otthonszülés napjainkban heves vitákat kiváltó kérdés Magyarországon, s az amerikai írók tollából kikerült alkotás ezzel kapcsolatban elég határozott álláspontot képvisel. Ám az írás azok számára is tartogathat érdekes tanulságokat, akik alapvetően nem az otthonszülés mellett teszik le a voksukat, s azok a nők is kaphatnak megfontolandó tanácsokat a könyvből, akiknél elvi vagy szervi okokból ez a megoldás szóba sem jöhet. Vitaindító, elgondolkodtató, ugyanakkor néhol elfogódott és kissé amerikai könyvről van szó, amelyben a felsorakoztatott példák nagyon szuggesztívek, ugyanakkor néhányukról nehéz elképzelni, hogy kicsiny hazánkban is megtörténhetne (például a gátvédelem közben csiklót izgató bába vagy a gátmetszést elutasító, üvöltő anyuka nyomán megszeppenő és eltűnő orvos).

Debra Pascali-Bonaro – Elizabeth Davis:
ORGAZMIKUS SZÜLÉS
Jaffa Kiadó
2490 Ft