Placebo hatással operálnak a gyógyszerek?

A pszichológiai szakma helyzetéről, gyengeségéről és kilátásairól beszélt előadásán Buda Béla. A neves szakember szerint a szakma jelenlegi állapotában nem tud tartósan tovább fejlődni.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. december 23. bencze.aron

A pszichológiai szakma helyzetéről, gyengeségéről és kilátásairól beszélt előadásán Buda Béla. A neves szakember szerint a szakma jelenlegi állapotában nem tud tartósan tovább fejlődni.


Az idei év második felében hiányszakmának nyilvánították a pszichiátereket. Buda Béla ezzel kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy 2008-ban rendkívül káros döntések érintették ezt a területet. Megszűnt a Lipótmező, és az Országos Addiktológiai Intézete volumenének egyharmadát veszítette el. A szakember szerint a szakma nem volt képes megvédeni magát, később pedig elindult a kivándorlás, ami 2011-re odáig vezetett, hogy már az alapellátás is veszélybe került. Véleménye szerint a túl sok irányzatot foglal magába a pszichiátria, ezért jelenlegi állapotában tartós és folyamatos fejlődésre nem képes. „Több párbeszédre lenen szükség, és a betegség definíciójának meghatározására, illetve az alapproblémák megvitatására” – sorolta az elengedhetetlen lépéseket Buda Béla, aki szerint a biológia túlzott szerepet kap a szakmában.

A neves szakember előadásában az antidepresszánsok placebo hatására is kitért. Mint mondta, a tudomány jelenlegi állása szerint a gyógyszereket ugyan nem lehet nélkülözni, azonban jó részük placebo hatással gyógyítja az embereket. Hozzátette azt is, hogy az egyszerű népi gyógymódok is ugyanezzel a hatással operálva fejtik ki jótékony hatásukat. Sőt – folytatta -, napjainkban egyre inkább terjed az irracionális tanok, melyek a modern társadalomban az erős szuggesztiós eszközöket kihasználva komoly sikereket érnek el.

Ezzel kapcsolatosan kitért arra is, hogy a pszichiátria jelenleg nem kórházi ágazat, azaz a páciensek ”benne maradnak saját életükben”. Magyarázatképpen hozzátette, sok esetben még intenzívebb közösségi létre van szüksége a betegségben szenvedőknek. „Ez az irányzat a közösségi pszichiátria” – mondta. Buda Béla beszélt arról is, hogy a XX.-XXI. század pszichiátriai zavarainak jó  részét egy elmélet szerint az embereket ért stresszek okozzák, az azonban továbbra sem tisztázott, hogy a rossz élethelyzetből fakadó rossz szervezeti reakció a felelős-e a betegségért, vagy máshol keresendőek a betegség kialakulásának okai.