Rákkeltő tejet árusítanak tizennégy helyen

Rákkeltő tejre bukkant a Hír TV Panaszkönyv című műsora. Az egészségre maradandóan káros aflatoxint tartalmazó tej a Fuchs Tej Kft. üzeméből kerül ki, és az egészségügyi határérték kétszeresét tartalmazza a mérgező anyagból.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 05. bencze.aron

Rákkeltő tejre bukkant a Hír TV Panaszkönyv című műsora. Az egészségre maradandóan káros aflatoxint tartalmazó tej a Fuchs Tej Kft. üzeméből kerül ki, és az egészségügyi határérték kétszeresét tartalmazza a mérgező anyagból.


Az egészségügyi határérték kétszeresét éri el az egyik Magyarországon forgalmazott tej aflatoxintartalma. A Hír TV Panaszkönyv című fogyasztóvédelmi műsora a február közepén kirobbant szerbiai botrány után vizsgáltatott be több magyar tejmintát egy nemzetközileg elismert laboratóriumban. A szennyezett tej megvásárolható a nagyobb budapesti vásárcsarnokokban.

Az aflatoxin gombaméreg, amely jellemzően a takarmánnyal kerül a tejbe. Károsítja a májat, gátolja az immunrendszer működését, nagy mennyiségben pedig rákot okozhat.

„Bár napjainkban az egészséges táplálkozás egyre nagyobb hangsúlyt kap, sokszor megfeledkezünk a teljes értékű tejtermékek fogyasztásáról. A természetesség igénye azonban nem csupán múló divat, az egészségünkért valamennyien felelősek vagyunk” – így hirdeti magát az interneten az a cég, ahonnan az aflatoxinos tej származik. A Fuchs Tej Kft. összesen 14 üzletben, így a Fehérvári úti Vásárcsarnokban, a Vámház körúti nagycsarnokban, az Óbudai, a Budaörsi, az Újpesti, a békásmegyeri, a kispesti, a pesterzsébeti, a pestszentlőrinci, valamint a kőbányai Ligeti téri és Fehér úti, a II. kerületi Fény utcai és a Garay téri piacokon, valamint Gödöllőn a saját boltjában értékesítheti a mérgező tejet.

Rákkeltő a tej, kiderült

A Panaszkönyv stábja a békásmegyeri piacon vásárolt a tejből. A tejminták vásárlás után steril, számozott üvegekbe kerültek át, így vizsgáltatták be a nemzetközileg elismert Wessling laboratóriumban. A vizsgálatot végző szakemberek nem tudták, honnan származnak a minták. Négy akkor bevizsgált mintából háromban határérték alatti volt az aflatoxintartalom, a piacon vásárolt házi tejben viszont az egészségügyi határérték kétszeresét találták. A laboratórium többször is megvizsgálta a mintát, úgynevezett B próbát is végeztek, de mindannyiszor a megdöbbentően magas eredményt kapták. A házi tej magas aflatoxintartalma kimondottan veszélyes az emberre, ugyanis nem tud kiürülni a szervezetből, hosszú távon májkárosodást, génkárosodást és rákot okozhat. A mérgező italt a Pest megyében működő Fuchs Tej üzem állítja elő.

A Panaszkönyvnek a kft.-nél azt közölték, hogy bár vásárolnak fel termelőktől is nyers tejet, de a fővárosi piacokon árusított házi tej a saját tehenészetükből származik.

A Panaszkönyv műsorát ide kattintva tekintheti meg.